Ako vidia budúcnosť tabletov naši redaktori? Dozviete sa v dueli.

Názor Michala Reitera

Tablet je zariadenie vhodné pre špecifickú skupinu používateľov. A podľa niekdajších predajov z roku 2012, to nebude malá skupina. Celosvetovo sa hovorí o desiatkach miliónov kusov. Zrod tabletov odštartoval Apple, ktorý ukázal svoju predstavu. Podľa mňa dodnes nepokorenú. Dlhé obdobie som si myslel, že tablet rovná sa Apple. Vlastne z toho, čo vidím na platforme Android si to myslím dodnes.

Pravda, Android sa vylepšil a už to nie je slepá cesta verzie Android Honeycomb, ktorá sa pasovala na verziu optimalizovanú pre tablety. Teraz sú tablety výkonné a veľmi pekné zariadenia plné príjemných technológií. Neraz originalitou technológií prekonávajúce aj iPady. Problémom je podľa mňa používateľský zážitok. Otvorte si PDF na iPade a na akomkoľvek tablete s Androidom. Na iPade je všetko plynulé a posúvanie stránok hladké. Toto ale nezvládne ani najvýkonnejší tablet s Androidom.

Moja situácia je dlhé roky nasledovná – mám pracovný notebook a smartfón. To znamená, že tablet je pre mňa príjemné rozptýlenie navyše. Na veľkom displeji sa dobre pozerajú filmy, aj hry na tom vyzerajú dobre. Paradoxne na veľkej virtuálnej klávesnici sa mi už píše horšie. Tablet treba držať v ruke a príliš nepomáha ani presunutie klávesnice k jednému z okrajov a jej zmenšenie. Takže často zostal tablet pred cestou doma, pretože všetko vybavím cez telefón. Mať tablet, ktorý potom neviem dať rýchlo do vrecka, sa mi už neraz vypomstilo a musel som ho celý čas nosiť v ruke. Toto sa týka aj iPadu, aj keď tomu nahráva koncepcia iPad mini a celkovo lepší používateľský zážitok.

Potom tu boli tablety, ktoré boli vlastne obrovské telefóny bez telefonovania, no úplne totožné s parametrami telefónov. To bolo vhodné pre absolútne nenáročných používateľov. Žiadne vyššie rozlíšenie ani nič špeciálne neponúkali, boli ale cenovo dostupné. Pravda, ľahko sa hovorí o iPade, no ten bol a stále je pre mnohých z nás drahý.

Tablety sú vhodné pre používateľov, ktorí si ich vedome kupujú na zábavu. Totálne zabíjanie času sa dnes nazýva neuveriteľným spojením „konzumácia obsahu“ J. Na hranie, na filmy, na pozeranie internetu alebo Facebooku, je to pre mnohých naozaj dobré zariadenie. Akonáhle potrebujete upraviť fotky, narazíte na isté obmedzenia. Väčšinou ich ale nepotrebujete upraviť hromadne, ak už ste na tablete. Aplikácie, ktoré slúžia na zdieľanie napríklad fotiek majú rôzne filtre a tie poslúžia podstatne lepšie ako náročné grafické programy na počítači.

Verdikt MR

Tablet je zariadenie, ktorého sláva je asi za nami. Stále ide o zariadenia, ktoré sú v hre a mnohým by chýbali. Majú svoje neodmysliteľné zastúpenie, o tom niet pochýb. Ja si vystačím s notebookom, na ktorom sa dá pracovať a s telefónom na prácu aj zábavu.

Názor Romana Kadleca

Súhlasím, že tablety už pravdepodobne majú svoje najlepšie obdobie za sebou. Mám na mysli klasické tablety – 8 až 10-palcové dotykové obrazovky, ktoré slúžia primárne ako multimediálne zariadenia. Inovácií v tomto segmente je v poslednej dobe minimum a postupne sa riedi aj trh. V obchodoch nájdete iPady a pár Androidov od zaužívaných značiek ako ASUS, Samsung, Lenovo alebo Acer.

Faktom je, že počas posledného roka mám často problém vytvoriť článok Test tabletov, v ktorom zvyknem každý mesiac testovať najnovšie zariadenia na trhu. A pokiaľ nám do redakcie aj pár tabletov príde, v poslednej dobe sú to väčšinou konvertibilné zariadenia s odnímateľným displejom. Aktuálne číslo TOUCHIT je výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo.

Ťažko povedať, čo sa podpísalo pod terajšiu situáciu na trhu. Ľudia sa tabletov asi nasýtili a zistili, že nepotrebujú ďalšie zariadenie, ktoré doplní štandardnú výbavu telefón a notebook. Podľa nedávneho prieskumu spoločnosti Microsoft, na Slovensku a takisto v ČR nie sú ľudia ochotní investovať do tabletu viac ako 200 eur a za túto sumu dostanete iba základné zariadenie. Popravde, nájsť za 200 eur 10-palcový tablet je problém.

Uvedomujú si to aj výrobcovia, a preto dávajú do popredia konvertibilné zariadenia – tie kombinujú tablet aj notebook v jednom zariadení. Ako som však písal v minulom vydaní TOUCHIT, konvertibilný Windows tablet používam počas 99 % času ako notebook. Z používateľského hľadiska ide o dobré zariadenie, výhodou je jeho nízka hmotnosť a nakoľko sa rozdiely v cenách medzi bežným notebookom a konvertibilným zariadením postupne stierajú, chápem, prečo predaje tohto segmentu rastú. Konvertibilita je bonus, ale nie pridaná hodnota, kvôli ktorej by teraz všetci prestali kupovať notebooky.

Konvertibilný Windows tablet a klasické tablety, ktoré sú aktuálne na ústupe, sú však dve úplne rozdielne kategórie. Česť výnimkám, ako je Lenovo Yoga Book, ktorý sa pokúša priniesť do segmentu tabletov aspoň nejaké inovácie. Výsledkom je zariadenie, ktoré nie je určené pre masy.

Verdikt RK

Nepredpokladám, že tablety ako také zmiznú. V obchodoch budú aj naďalej. Je však možné, že ich ponuka sa bude postupne zmenšovať a až na výnimky neponúknu nič extra – iba veľkú dotykovú obrazovku za atraktívnu cenovku a kvalitnejšie zabudované reproduktory.

V prípade konvertibilných tabletov očakávam postupný rast tohto segmentu. Výrobcovia už majú s týmito zariadeniami skúsenosti a dokážu ich predávať za ceny, ktoré priamo konkurujú rovnako vybaveným notebookom, čo je určite výhoda.

Autori: Michal Reiter, Roman Kadlec

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: