Konkurenti na trhu robotov si nič nedarujú.

Firma Boston Dynamics, známa vývojom robotov rôzneho druhu a zamerania, žaluje konkurenčnú spoločnosť Ghost Robotics. Informuje o tom portál Therobotreport.com s tým, že dôvodom je údajné kopírovanie robotického psa Spot a s tým súvisiace porušenie siedmich patentov.

Žalobca tvrdí, že robotické psy Spirit 40 a Vision 60 z dielne Ghost Robotics obsahujú technológie, ktoré vraj vlastní Boston Dynamics. Okrem iného má ísť o systémy na udržiavanie stability a stúpanie po schodoch.

Boston Dynamics ďalej uvádza, že ešte v júli 2020, päť mesiacov po uvedení Spiritu 40, požiadala konkurenčnú firmu o preskúmanie patentov, ktoré súvisia so Spotom. Následne vraj poslala dve žiadosti, v ktorých vyzvala Ghost Robotics na zastavenie predaja jej robotických psov.

Portál Engadget.com požiadal v tejto súvislosti firmu o vyjadrenie. Boston Dynamics vo svojom tlačovom vyhlásení uviedla, že síce víta konkurenciu, ale mieni zasahovať proti spoločnostiam, ktoré porušujú práva ohľadom jej duševného vlastníctva. Náhradu škody, ktorú chce od konkurenta požadovať, zatiaľ nešpecifikovala.

Boston Dynamics v súčasnosti patrí pod koncern Hyundai. Pôvodne sa zameriavala výslovne na výskum, ale čoraz viac sa snaží o komerčné využitie svojich robotov. Zrejme aj to je jeden z dôvodov, prečo sa rozhodla rázne zakročiť voči praktikám konkurencie, ktoré považuje za poškodzovanie svojich práv.

Zdroje: Therobotreport.com, Engadget.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.