Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do národnej kyberbezpečnostnej súťaže CyberGame sa po prvom mesiaci registrovalo viacej ako dvetisíc účastníkov. Druhý ročník  súťaže sa sústreďuje na hľadanie talentov pre oblasť kybernetickej bezpečnosti bez rozdielu veku, a preto oslovuje programátorov od študentov stredných škôl až po skúsených profesionálov.

Scenáre sú inšpirované aktuálnymi udalosťami, keďže úlohy pripravujú profesionáli z Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT. Odborným garantom súťaže je Národný bezpečnostný úrad.

CyberGame takto po mesiaci prekonala svoj rekord z minulého ročníka, keď bolo počas desiatich týždňov registrovaných v súťaži vyše 1 200 účastníkov. Pre širokú verejnosť či učiteľov a zvyčajných hráčov počítačových hier to bola prvá takto koncipovaná možnosť stretnúť sa s reálnymi úlohami kybernetickej bezpečnosti.

„Hovoríme stále síce o hre, ale v skutočnosti je CyberGame náročná súťaž pre programátorov. Všetky úlohy vznikli podľa scenárov z praxe a v tomto ročníku sme zároveň zvýšili náročnosť,“ hovorí Rastislav Janota, riaditeľ NCKB SK-CERT. „Už minulý rok súťaž objavila výnimočné talenty a toho roku už podľa priebežných výsledkov vidíme tesné súboje.“

Na účasť v CyberGame stačí počítač a voľne dostupné analytické nástroje, pričom tím Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT spravuje komunikačný kanál a poskytuje poradenstvo.

Na slovenskej hracej platforme je registrovaných vyše tisícpäťsto účastníkov, pričom 577 z nich uviedlo, že majú menej ako 25 rokov. Po prvýkrát sa CyberGame hrá aj v anglickej verzii a je otvorená pre zahraničných súťažiacich. Anglická platforma hlási takmer 500 účastníkov. Na oboch platformách by bolo prínosom, keby bolo viacej hráčok, keďže ženy tvoria iba desatinu registrovaných.

Po mesiaci sa z aktívnych hráčov CyberGame na základe registrácie a výsledkov vyberá nominácia národného tímu v prestížnej súťaži European Cyber Security Challenge 2023. Súťaž ECSC hľadá a podporuje talenty do 25 rokov a toho roku si národné tímy zmerajú schopnosti  v októbri v Nórsku. Slovakia Team začne tréningy po skončení CyberGame.

V CyberGame 2023 sú tri analytické vetvy – malvérová, forenzná a OSINT analýzy a kryptografia. Novinkami sú vetva  na zvýšenie úrovne bezpečnosti, takzvaný hardening a netechnická vetva Procesy a riadenie bezpečnosti. Druhý ročník súťaže obsahuje viac ako sedemdesiat úloh rôznej náročnosti.

„Druhý ročník je náročnejší a hrá viacej hráčov,“ hodnotí súťaž Rastislav Janota. „Máme pred sebou ešte polovicu súťaže a na to, aby ste v sebe objavili talent, nikdy nie je neskoro.“

Dvojicu najlepších hráčov a najlepšiu hráčku CyberGame 2023 čaká študijná cesta do kyberbezpečnostného výskumného a vývojového centra Check Point Software Technologies v Izraeli. Najlepší hráč študent získa prestížny hráčsky notebook ROG Strix SCAR (2023). Notebook ASUS Vivobook je pripravený pre najmladšieho hráča, ktorý zvládne bodový limit aspoň za dva najľahšie scenáre (84 bodov). Okrem hlavných cien sú odmeny vo viacerých kategóriách – experti ako najlepší hráči vo vetvách, učitelia alebo zamestnanci verejnej správy.

CyberGame 2023 sa hrá desať týždňov, od 1. marca do 10. mája.

www.cybergame.sk

Značky: