Blokovanie reklám je na vyššej úrovni, čo na prehliadač zo strany Microsoftu môže prekvapovať.

Zväčša hovoríme o prehliadačoch rešpektujúcich súkromie najmä vtedy, keď ide o nezávislé projekty a skupiny vytvárajúce na základe jadra Chromium samostatný projekt či inak povedané prehliadač. Typicky hovoríme napríklad o prehliadačoch Brave, Tor project alebo Vivaldi. Microsoft Edge je ale o krok napred a výrobca Windows dáva do prehliadača viaceré funkcie na zachovanie vášho súkromia.

Druhá stránka tejto záležitosti je blokovanie reklám. Toto sa dá robiť cez doplnky, ktoré si nainštalujete. V tomto smere je tu ale jedna vlastnosť, s ktorou sa môžete pri Edgei stretnúť. Ide o funkciu blokovania reklám, ktoré majú nadmernú spotrebu systémových zdrojov. Je to štandardná ochrana, ktorá je zabudovaná priamo v prehliadači a netreba na ňu žiadny doplnok.

Tento obrázok sme získali na zablokovanej reklame spravodajského denníka fungujúceho na slovenskej doméne. Nemusí ísť nutne o ich pokus vpašovať vám do systému nadmernú reklamu. Pokojne mohla prekĺznuť cez filtre Googlu, ktorý stanovuje limity pre férové používanie reklám. V platnosti sú už dlhšie pravidlá o tom, ako má reklama vyzerať a aký veľký objem dát má určitý typ reklamy vyžadovať.

Surfovanie s prehliadačom Edge má svoje výhody. Ak chcete ale skutočne nezávislý projekt, máte alternatívy spomenuté vyššie v článku. Na tomto prehliadači nám prekážala len synchronizácia nastavení podľa nového počítača.

Ak totiž aktivujete do svojho účtu nový počítač s Windows, na starom sa Edge zmení do predvolených nastavení v časti vizuálu domovskej karty. To je nepohodlné, no ak nový počítač aktivujete menej často ako my pri pravidelnom testovaní notebookov, nemusíte sa s touto nevýhodou stretnúť.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.