Microsoft to s porovnávaním sa s konkurenciou myslí vážne. Otvorene vyhlasuje, že Edge je bezpečnejší.

Hovorca Microsoftu potvrdil tieto hlásenia aplikácie Microsoft Edge pre server VentureBeat. Aktivita sa začala začiatkom novembra, kedy priamo z ikony uvidíte malé okno s hlásením o vyššej bezpečnosti. Aktuálne je na obrázku vidno hlásenie o tom, že Edge je o 21% bezpečnejší ako Firefox.

edge_safer_tip_windows_10_nowat

Toto nie je prvý prípad, kedy by Microsoft na seba upriamoval pozornosť. V júli sa totiž objavili hlásenia o tom, že Edge má menší dopad na batériu ako Chrome alebo Firefox. Tento tip sa ale zobrazoval v rámci ikony batérie.

Jeden z používateľov servera Reddit hovoril o tom, že sa tento tip zvykol zobrazovať po spustení inkriminovaných prehliadačov, no nebolo to úplne pravidlom.

chrome_battery_windows_10_tip_nowat

Tipy môžete vypnúť cez Nastavenie – Systém – Oznámenia a akcie – Zobrazovať tipy, triky a návrhy pri používaní Windowsu.

tipywindows

Microsoft má vo zvyku kontaktovať bezpečnostnú a výskumnú firmu NSS Labs za účelom podobných prieskumov. V tomto prípade sa nedá povedať, že by tvrdenie nebolo pravdivé. Avšak tu ide len o čiastkový výsledok, nie o komplexnú metriku používania. Vtedy áno, Edge je na poli istých malwarových kódov bezpečnejší.

Okrem prvej výčitky v použitej metrike je tu ďalšia – ostatné browsery nemajú možnosť využiť tieto systémové prvky a podávať podobné hlásenia na svoju obranu.

Zdroj: VentrureBeat

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.