Edge od Microsoftu je príliš iniciatívny, preberať údaje z Chrome je násilné.

Správy o tom, že tento prehliadač sa nespráva celkom korektne, sa šíria už od minulého roku. V tomto prípade poukázal redaktor magazínu The Verge na situáciu, keď si prehliadač Edge importoval údaje z prehliadača Chrome. Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by to urobil s vedomím a povolením používateľa. Ako už tušíte, takto sa to nestalo a prehliadač má zjavne benevolentné správanie. Inak k tomu pristupuje Google s reklamami na Androide, aj keď tieto dve situácie sa nedajú priamo porovnávať. Minimálne používateľa o aktivite neprehliadnuteľne informuje.

Problém s aktualizáciou?

Autor túto situáciu popisuje aj vo svojom príspevku na sociálnej sieti X, pričom hovorí o zmene správania po nainštalovaní januárovej aktualizácie KB5034204. Uvádza, že nikdy neimportoval údaje do prehliadača od Microsoftu a ani nepotvrdil, či chce importovať otvorené karty. Po aktualizácii systému sa prehliadač automaticky otvoril, a to aj s všetkými kartami z prehliadača Chrome. To si používateľ najprv nevšimol, keďže mnoho prehliadačov sa na seba podobá ako vajce vajcu.

Chrome alebo Edge na prvý pohľad?

Napriek tomu toto povšimnutie na seba nenechalo dlho čakať. Všetky karty, na ktorých používateľ pracoval, boli síce načítané, ale odhlásené. Je to logické, keďže ide o základnú ochranu prehliadačov. Tí, čo používajú prenosné verzie prehliadačov vedia, že na inom počítači sa musia do všetkých služieb znovu prihlásiť. Prehliadač síce zostáva nastavený podľa používateľa, keďže ide o prenosnú verziu, no jednotlivé webové stránky sú kompletne poodhlasované.

edge tabsZdroj: Tom Warren / The Verge

Overenie nastavení

Tento krok by nejedného z nás podnietil na preverenie nastavení programu. V nastaveniach by ste však mohli nájsť predvoľbu, ktorá by pri každom spustení importovala údaje z iného prehliadača. Opäť dodávame, že na importe nie je nič neobvyklé a môžete to urobiť prostredníctvom tohto odkazu. Zadajte ho do adresného riadka:

edge://settings/profiles/importBrowsingData

Nepredvídané správanie nemusí byť zámerom výrobcu a môže ísť o chybu. Tom Warren dodáva, že sa pokúšal túto situáciu zopakovať na inom počítači, no neuspel. Pod jeho príspevkom na sieti X sa mu však ozvalo viacero používateľov, ktorí zažili niečo podobné.

Microsoft síce v týchto prípadoch uvádza, že dáta ukladá lokálne, no mnohí z nás máme prehliadače synchronizované tak, aby sme mali pri dáta prístupné aj prostredníctvom iných zariadení. To ale znamená, že sa odošlú do cloudu Microsoftu a až tak úplne súkromné byť nemusia. Ide o to, že niektorí používatelia nechcú odosielať dáta na cudzie servery.

user recommended browser settingsZdroj: Tom Warren / The Verge

Na výsledok čakáme

Situáciu bude potrebné detailnejšie preskúmať. Možno ide o chybu, no v niektorých prípadoch môžu používatelia pochybovať. Funkcie bývajú navrhnuté tak, aby ste ich aktiváciu urobili omylom, keďže vás na to navedú ovládacie prvky. Odmietnutie býva zobrazené obyčajným textom vo forme hypertextového odkazu. Prijatie, na ktoré nás výrobca chce naviesť, býva vo forme veľkého farebného tlačidla.

Takto to asi nebolo a Microsoft omylom spustil automatický import dát. Nateraz sa to javí ako chyba, ale podobá sa vykrádaniu prehliadačov. Teraz musíme len počkať a veriť, že Microsoft situáciu napraví a prehliadač nebude tak agresívne importovať údaje, ktoré mu nepatria.

Zdroj: Twitter.com, The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.