Nová funkcia je práve dostupná v tomto internetovom prehliadači.

Microsoft testoval funkciu Split Screen, ktorá umožňuje rozdeliť obrazovku a zobraziť na nej dve stránky, respektíve dva samostatné panely. Nejde v pravom slova zmysle o náhradu za bočný panel, ale o doplnenie zobrazenia, kedy nepotrebujete aktivovať nové okno prehliadača. Aj teraz sa dajú zobraziť stránky vedľa seba. Jedno okno bude vľavo, druhé vpravo a využiť môžete zarovnávanie či prichytávanie okien vo Windows.

Nová funkcia však umožňuje zobraziť 2 stránky vedľa seba v rámci jednej karty a to tak, že k nim budete mať plnohodnotný prístup. Je ale pravdepodobné, že pri takomto zobrazení budú stránky zobrazené v rámci mobilnej verzie, keďže šírka stĺpca bude užšia. Je to užitočná funkcia, ktorú pri širokých displejoch určite využijete.

edge split screenZdroj: TOUCHIT
edge split screen

Používatelia s vysokým rozlíšením a veľkými obrazovkami povedzme od 16“ vyššie majú možnosť zmenšiť zobrazenie stránky a stále na nej bude dobre viditeľný obsah. Klávesom Ctrl a kolieskom myši si môžete upraviť veľkosť prvkov a na monitoroch sa vám zmestí v jednom okamihu ešte viac obsahu. Odporúčame tip s úpravou mierky vyskúšať nielen v režime Split Screen.

Názov karty bude odpovedať naposledy vybranej karte. Stránka, ktorá zostane aktívna, bude mať svoj názov v jej záhlaví a medzi stránkami sa budete prepínať podobne ako keby boli zobrazené v samostatných oknách. V prípade, že budete vyplňovať nejaké formuláre alebo inak pracovať so stránkou, nezabudnite, aby bola vždy aktívna. Poznáte to aj podľa toho, že táto stránka dostane svoje modré orámovanie. Po vypnutí a opätovnom zapnutí si prehliadač nebude pamätať toto zobrazenie a stránky zobrazí ich v samostatných kartách tak, ako doteraz.

Aktivácia Split Screen

Hoci je funkcia dostupná v hlavnej verzii prehliadača a nepotrebujete byť Insideri, je potrebné ju dodatočne aktivovať. V štandardnom nastavení je zatiaľ ukrytá. Do riadka s adresou napíšte text edge://flags

Vyhľadajte položku Microsoft Edge Split Screen a zmeňte jej nastavenie na Enabled.

edge split screenZdroj: TOUCHIT
edge split screen

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.