V snahe zabrániť sledovaniu ľudí sa vyjadrila organizácia The Electronic Frontier Foundation.

V minulosti sme upozornili na snahu Európskej únie, ktorá chce sledovať používateľov. Tentoraz ide o sledovanie komunikácie, no v skutočnosti prídu na pretras aj všetky súbory, ktoré má používateľ v cloude. Predsedníctvo rady Európskej únie diskutuje o návrhu, ktorý by zabránil takzvanému koncovému šifrovaniu, označované býva ako end-to-end. EFF zverejnili petíciu, ktorú môžete podpísať na tomto odkaze.

Základné právo

EFF je vyslovene proti týmto návrhom, pretože obhajujú šifrovanie ako základné právo na súkromie ľudí. Vo svojom liste žiadajú ministrov v Rade EÚ, aby odmietli návrhy týkajúce sa ukončením takéhoto typu šifrovania. Vo svojej podstate ide o to, aby sa vláda alebo jej orgány mohli dostať k súkromnej komunikácii používateľov. To bude platiť aj k chráneným súborom zväčša v cloudových službách.

Nejde o koniec šifrovania ako takého a vaše dáta sa budú cez internet prenášať bezpečne. Ide o to, aby poskytovateľ služby umožnil patričným orgánom k nahliadnutiu vašej komunikácie alebo iných typov dát, ak si to vyžiadajú.

V rozpore je podľa EFF aj rokovanie za zatvorenými dverami bez toho, aby sa k daným návrhom mohli vyjadriť odborníci. Používatelia, ktorí by nesúhlasili s možnosťou skenovania ich súkromného obsahu, budú mať reštrikcie v podobe zákazu zdieľania obrázkov alebo internetových odkazov. Tento problém nie je úplne nový a ťahá sa už od roku 2022.

Zámok označuje, že sú disky šifrované. Aj keby ich niekto z počítača vybral, neodstane sa bez kľúča obnovy k dátam
Šifrovanie BitLocker by mohlo byť v budúcnosti ohrozené tiež

Zámerné „bugy“ v softvéri

Skenovanie v praxi bude znamenať, že v softvéri, ktorý by na pohľad umožňoval koncové šifrovanie, bude bezpečnostná medzera. Na to bude dohliadať štát alebo iné dozorné orgány a v prípade potreby si budú môcť prostredníctvom zámerne zavedených zadných vrátok prehliadať všetky dáta.

Organizácia sa ďalej vyjadrila, že takéto sledovanie je neprípustné aj vďaka možnému masovému sledovaniu. Naše smartfóny by boli zámerne chybné a obsahovalo by tieto zadné vrátka. Google aj Apple pracujú na bezpečnosti svojich systémov, no po aplikovaní týchto zmien by to znamenalo, že budú zámerne deravé prístupné nadriadeným orgánom. To tiež bude znamenať, že každý používateľ, ktorý bude mať pri sebe smartfón, nosí zariadenie, ktoré umožňuje priamo jeho špehovanie a sledovanie na každom kroku ešte viac ako dnes.

Zdroj: EFF

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.