Čo sa stane, keď roboti ukradnú naše pracovné miesta a nahradia nás? Toto je otázka, ktorú si ľudia kladú už od nástupu umelej inteligencie. Roboti už nahradili podaktoré pracovné miesta v továrňach, môžeme ich vidieť najmä v automobilovom priemysle.

Taktiež sú ohrozené odvetvia, ktoré spadajú do takzvanej tvorivej práce, ale sú ohrozené aj mediálne spoločnosti, resp. ich zamestnanci, lebo podaktorí začali využívať umelú inteligenciu pre generovanie novinových správ.

Nie je teda žiadne sci-fi skutočnosť, že robotizácia sa rozširuje do rôznych odvetví a ľudia tak prichádzajú o prácu a deje sa tak exponenciálnou rýchlosťou. Bez ohľadu na rýchlosť a skutočnosť kam všade sa robotizácia rozšíri, si Elon Musk myslí, že by sa mal vytvoriť akýsi univerzálny finančný príjem, ktorý by pomohol znížiť, prípadne eliminovať počet ľudí bez domova a budú mať dostatok finančných zdrojov na prežitie. Dosť utopickým bodom je, že by tento príjem mal pochádzať zo štátnej kasy. Dobre vieme, že zadarmo nič nedostaneme. Veľké korporácie, ktoré budú v podstate generovať zisky a ich náklady pôjdu len na údržbu robotov sa budú topiť v peniazoch.

Preto je viac než isté, že by sme sa mali pripraviť na zmenu sveta ako ho poznáme. Myslia si to aj technofuturisti Murray Shanahan a pán z Googlu, Ray Kurzweil . Taktiež treba očakávať, že nás technológie v mnohých veciach predídu. Malo by sa tak stať podľa nich v roku 2045.

Myslíte si, že nás čaká naozaj nová doba?

Zdroj: gizmodo.com/cnbc.com