Kábel budete používať už iba na nabíjanie.

Značka Endorfy je známa skvelou ponukou príslušenstva pre hráčov. V redakcii sme už mali možnosť otestovať niekoľko modelov herných klávesníc tejto značky, avšak najnovší kúsok je oproti nim výnimočný. Ide totiž o bezdrôtovú hernú klávesnicu s rýchlymi spínačmi Kailh Red, ktoré sa okrem rýchlosti vyznačujú aj extrémne dlhou životnosťou.

Klávesnica Endorfy Thock TKL Wireless Red je tradične kvalitná s kovovým telom a nastaviteľnými nožičkami v troch polohách. Hoci už predchádzajúce testované modely som si obľúbil, tak je cítiť, že v Endorfy spravili ďalší kus dobrej práce. Tlačidlá majú oveľa lepšiu reakciu na dotyk, čo bude vyhovovať predovšetkým hráčom zameraným na rýchlosť. Tie zároveň prezrádzajú, že verzia Red je určená pre používateľov, pre ktorých sú dôležité rýchle reakcie a presnosť. Bez kompromisov.

Endorfy Thock TKL Wireless RedZdroj: TOUCHIT
Endorfy Thock TKL Wireless Red má praktické rozmery

Klávesnica je kompaktná, bez numerickej časti, čiže aj veľmi dobre prenosná. Čo je však veľmi dôležité, tak Endorfy túto verziu uvádza s českou a slovenskou lokalizáciou, čiže všetky znaky nájdete na mieste, kde by ste ich aj čakali. Dôležitým prvkom výbavy je aj možnosť káblovej prevádzky, počas ktorej sa klávesnica aj nabíja. 

Tlačidlá sú samozrejme vymeniteľné, avšak sú plné, a tým pádom výrazne podsvietené sú iba zospodu. Pokiaľ teda máte radi viac “svetielok”, tak do pozornosti dávam túto klávesnicu aj v prevedení pudding. Táto verzia vyzerá skutočne famózne. Tlačidlá klávesnice Endorfy Thock TKL Wireless majú počas písania alebo hrania rýchlu odozvu, avšak sú aj hlučné. Sú pevne osadené a pôsobia veľmi hodnotným dojmom. V balení sa samozrejme nachádza aj nástroj na ich výmenu.

Endorfy Thock TKL Wireless RedZdroj: TOUCHIT
Endorfy Thock TKL Wireless Red s RGB podsvietením

Hoci klávesnica má kompaktné rozmery, tak jej okrem numerickej časti nič dôležité nechýba. Všetko nastavíte pomocou vyhradenej klávesy s logom Endorfy, čím aktivujete multimediálne funkcie, alebo nastavíte aj všetky požadované parametre. Týmto spôsobom môžete nastaviť napríklad hlasitosť, pretáčať alebo pozastaviť hudbu, ale aj veľa ďalších funkcií, ktoré sú od hernej klávesnice očakávané.

Klávesy sú okrem toho programovateľné, pričom ponúkajú nastavenia hneď niekoľkých zložitých príkazov. Usporiadanie klávesov je štandardné, avšak enter je jednoriadkový, na čo je potrebné si zvyknúť. Nejde však o nič zásadné, keďže v prípade tejto klávesnice ide v prvom rade o čo najmenšie rozmery a prenosnosť. Backspace je však už široký, ako aj obidva Shifty. Kurzorové šípky sú naopak úzke.

Endorfy Thock TKL Wireless RedZdroj: TOUCHIT
Endorfy Thock TKL Wireless Red výškovo nastavíte do troch úrovní

Mechanické klávesnice je potrebné vždy vyberať na základe použitých spínačov. Slovo Red v názve prezrádza, že mnou testovaná verzia má vo svojej výbave najrýchlejšie lineárne spínače Kailh Red, čiže stlačenie klávesov je okamžite zaznamenané. Keďže klávesy hernej klávesnice musia niečo vydržať, životnosť klávesov Red sa odhaduje až na 50 miliónov kliknutí. Súčasťou klávesnice je aj funkcia N-Key Rollover, čo znamená, že každé kliknutie, dokonca aj viacnásobné, je zaznamenané a funkcia vykonaná. Pre čo najistejšie používanie je vrchná časť klávesov profilovaná. 

Endorfy Thock TKL Wireless RedZdroj: TOUCHIT
Endorfy Thock TKL Wireless Red – prepínanie medzi bezdrôtovou a káblovou prevádzkou

Softvér a spárovanie 

Aplikácia pre Windows ponúka všetky potrebné nastavenia. Pokiaľ ju chcete začať používať, tak klávesnica musí byť k počítaču pripojená cez USB kábel. Vo výbave klávesnice, kompatibilnej aj so systémami macOS a Linux sa nachádza aj spomínaná funkcia N-Key Rollover, ktorá je plne anti-ghostingová. To znamená, že bez ohľadu na počet súčasne stlačených klávesov si môžete byť istí, že každý z nich bude počítačom zaregistrovaný v takom poradí, v akom bol stlačený.

Endorfy Thock TKL Wireless RedZdroj: TOUCHIT
Endorfy Thock TKL Wireless Red s podložkou Thock TKL Palm Rest

Na záver testovania klávesnice Endorfy Thock TKL Wireless RED opäť konštatujem, že v rámci cenovej kategórie ide o skvelú klávesnicu, ktorá je plne vybavená a ponúka vysokú odolnosť. Najlepšie však je, že táto klávesnica sa na Slovensku predáva za necelých 70 eur, čo znamená, že ide o skvelú alternatívu k drahým hráčskym klávesniciam.  

Celkom na záver ešte spomeniem rozmery a hmotnosť. Šírka je 36,15 cm, výška 4,25 cm a hĺbka 14 cm. Klávesnica má hmotnosť 790 gramov. Pokiaľ však chcete mať počas jej používania čo najväčší komfort, odporúčam sa pozrieť na magnetickú podložku Thock TKL Palm Rest.

Páči sa nám

  • Kompaktná mechanická klávesnica
  • Moderný dizajn
  • Konfigurovateľné RGB podsvietenie
  • Vysoká odolnosť klávesov aj tela klávesnice
  • Mechanické spínače Kailh Red
  • Bohaté možnosti personalizácie
  • Funkcia N-Key Rollover
  • Praktický softvér
  • Lokalizácia klávesnice SK/CZ

Nepáči sa nám

  • Nič podstatné

Zapožičal: Endorfy

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.