Plne vybavená multifunkcia, ktorá má všetko, čo by ste mohli potrebovať doma alebo v kancelárii.

V čase digitalizácie poslúži ADF podávač na skenovanie dokumentov v jednej dávke. Toto síce nie je na tomto zariadení tá najpodstatnejšia funkcia, no výrazne uľahčí prácu so skenovaním viacerých strán.

Tou najdôležitejšou vlastnosťou je popri celkovej výbave tankový systém náplní. Celkovo štyri farby atramentov si naplníte podľa potreby. Systém je navrhnutý tak, aby ste nezamenili farby do zásobníkov. Tiež môžete prilievať atramenty postupne. Netreba žiadne odstávky, ani nadvihovanie krytu. Len otvoríte vrchné dvierka zásobníka a zatlačíte fľaštičku atramentu do príslušného otvoru. To všetko bez toho, aby ste sa zašpinili.

Zdroj: Samuel Hindy

Tým, že ide o odlišný systém, ako pri klasických kazetách s atramentom, je tu aj inak riešené odhadované množstvo atramentu. Výrobca ho ukazuje aj cez svoj softvérový nástroj, no ide v zásade o prepočet, ak vždy naplníte zásobníky doplna. Tie sú na pravom boku multifunkcie a tak vždy vidíte, keď sa začne niektorá z farieb míňať.

Ide o model vhodný na predlohy A4 prípadne formát Legal čím je zároveň kompaktná. Navrhnutá je tak, aby bola autonómna a teda nepotrebujete k nej ani počítač. Funguje s aplikáciou Epson Smart Panel z mobilného telefónu, no klasicky sa dá tlačiť aj z počítača. Výrobca pridal aj nástroje na tlač a skenovanie. Pri príprave rôznych prezentačných materiálov, pozvánok či viac graficky ladených prospektov sa dá do sýtosti vyhrať s množstvom šablón a efektov.

Nepotrebuje počítač

Ovládanie a celé nastavenie je cez miniatúrny displej. Zobrazí všetko potrebné a dá sa v ňom dobre vyznať. Pohybujete sa na ňom cez ovládacie klávesy. Nechýba ani číselná klávesnica, no tá je tu najmä k vôli faxu. Integráciu faxu chápeme ako niečo, čo firma pridáva z pohľadu kompatibility pre špecifické krajiny.

Zdroj: Samuel Hindy

Podobne ako je tu Eternetový konektor, hoci mnohí si zariadenie pripojíte najčastejšie cez Wi-Fi. Sú ale firmy vyžadujúce aj z dôrazom na bezpečnosť káblovú konektivitu internetu. Bezdrôtová sieť sa dá nastaviť cez zariadenie zadaním hesla alebo WPS.

Do horného podávača sa zmestí 30 listov dokumentov a takto dimenzoval kapacitu aj výrobca na výstup. Na papier máte podávač s objemom až 100 kusov. Tieto počty sú vhodné do menšej kancelárie, kde sa bude pokojne aj tlačiť častejšie a objemy papiera budú postačovať na bežné tlačové úlohy.

Počty strán na kopírovanie, farebný alebo ČB režim a podobne sa dá nastaviť cez displej. Aj keď nie je dotykový, cez tlačidlá sa dá predvoľbami rýchlo pohybovať. Väčšinu úloh si aj tak budete nastavovať na zariadení, z ktorého bude tlačiť. Napríklad na smartfóne. Z neho sa dá nielen tlačiť ale aj naň skenovať. To priamo do formátu PDF alebo obrazových formátov JPEG alebo TIFF.

Epson L5296Zdroj: Samuel Hindy
Epson L5296

Tlač a atramenty

Výrobca hovorí o tom, že dokážete ušetriť až 90 % nákladov na tlač. Čierny atrament má výťažnosť na 4500 strán, zásobník až na 8100 strán. Je na vás, či ho naplníte na maximálnu kapacitu. Farebná náplň má výťažnosť 7500 strán. Zaujímať vás budú ceny. Farebné aj čierny atrament stoja 6,40 eur.

Zdroj: Samuel Hindy

Matematickým prepočtom to vychádza na 0,14 centov za ČB stranu. Teda ani nie jeden cent. Farebné by teda stáli 0,3 centu. Aj keď ide o jednoduchý prepočet, je jasne vidieť, že tu nepotrebujete počítať každú vytlačenú stranu. Skrátka, tlačíte keď potrebujete, nezostáva vám nespotrebovaný atrament a dolievate vždy keď treba.

Výhodou je aj to, že pri spotrebovaní atramentu si dolejete len toľko, koľko vám je treba. Pri cenách fľaštičiek to naozaj nebude problém, no keby ste mali takéto zariadenia dve alebo iné na tieto náplne, pekne ich môžete podeliť a jeden atrament použiť na viacerých zariadeniach.

Aj na fotky

Fotografie s rozmerom 10 × 15 cm sa dajú vytlačiť bez okrajov. Veľké fotografie budú mať okraj. Model L5296 je zameraný na dokumenty, čo je vidieť. Kvalitou tlače, ktorú zo zariadenia dostanete, si pokojne vytlačte aj fotografie. Výrobca má kompatibilné fotopapiere, pri ktorých dosiahnete najlepšie možné výsledky.

Verdikt

Epson EcoTank L5296 je vhodná tam, kde potrebujete tlačiť a nepozerať na náklady. Častá otázka býva, čo so zaschnutím atramentu. Kto položí takúto otázku, asi zariadenie nebude pre neho a nepotrebuje tlačiť. Niekedy ale potrebujete tlačiť nárazovo a niekoľko týždňov nie. Výrobca má servisné mechanizmy, ktoré prečistia hlavy tak, aby v nich atrament nezasychal. V tomto smere nemáme obavy.

Cena tlače je naozaj nízka, hoci bol výpočet len s atramentom. Avšak tieto ceny pri bežných náplniach formou cartridge takto výhodne nevychádzajú a tiež je do ceny zahrnutý len atrament.

Páči sa nám

  • Super nízka cena tlače
  • Kompletná výbava s ADF podávačom
  • Ovládanie cez displej
  • Kompletná konektivita, dobrá aplikácia pre smartfón

Nepáči sa nám

  • Nepodporuje bezokrajový formát A4

Cena: 290 eur

Zapožičal: Epson

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.