Tanková MFP so šesťfarebným režimom.

Tým sa posúva z radu bežných kancelárskych zariadení na zariadenie k fotografickým výstupom. Celková výbava tohto zariadenia je nadštandardná. Cena nie je najnižšia a kúpite aj lacnejšie modely. Toto je však o možnostiach a najmä cene spotrebného materiálu, teda fľaštičiek s atramentom.

L8160 si kupujete vtedy, ak chcete naozaj tlačiť. Teda pre niekoho, kto vytlačí 10 strán mesačne to bude zbytočne zavadzať. Nakoniec, veď práve preto je tu nielen veľký displej ale aj celkové možnosti a zásobníky pripravené na to, aby ste mohli tlačiť vo veľkom a nemali obavu z vysokých nákladov.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
6 samostatných atramentov

Kompletná výbava

Tým, že ide multifunkciu, výrobca skĺbil všetko dokopy – tlačiareň, skener a kopírku. Našťastie tu nie je fax a za tento modul nemusíte platiť. Netreba zabudnúť, že súčasťou výbavy je 6 atramentových náplní v plnej kapacite. Žiadne štartovacie náplne ani podobné výhovorky, ktoré znamenajú to, že o chvíľu budete musieť kupovať nové náplne. Na fotografie je tu sivý atrament a špeciálne sa používa aj čierny pigmentový, ktorý je určený na čo najostrejší a kontrastný text. Ten si výrobcovia nielen v prípade tejto značky, zvykli pridávať k pokročilejším zariadeniam.

Ako sa zariadenie používa?

Napodiv je to asi jednoduchšie ako zatláčanie atramentových zásobníkov do tlačovej hlavy. Tu otvoríte prístup k nádržkám a postupne do nich vlejete obsah náplní. Fľaštičky majú výlisky, ktoré zabránia, aby ste ich zatlačili do nesprávneho zásobníka. Detail, ale na tomto sa ľahko pri troche nepozornosti pomýlite. Tu sa nič také nestane a atrament nevytečie, kým ho nenapichnete na uzáver konkrétneho zásobníka.

Všetko je od vybalenia zo škatule tak jasné, ako keby ste takéto zariadenia používali roky. Teda aj keď by malo byť vaše prvé, pokojne si zvoľte práve tento systém. Netreba sa ničoho obávať ani sa nič nové učiť. Sprievodca úvodnou inicializáciou vás prevedie inštalačným procesom a zarovnaním hláv. To je potrebné vykonať na čo najlepšiu kvalitu fotiek a presnosť tlače. Opäť, všetko jednoduchšie, než by ste čakali.

Napojenie zariadenia na Wi-Fi je otázkou niekoľkých minút. Môžete to spraviť cez počítač alebo mobilnú aplikáciu (po novom je to Epson Smart Panel). Tlačiť sa dá aj cez USB ale Wi-Fi je praktickejšie. Hovorí sa, že kábel je rýchlejší a istota, no ak vám funguje Wi-Fi, reálne nepoznáte spomalenie a zaraďovanie úloh do tlače.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Silná výbava v podobe zásobníkov, slotov a možností konektivity

Na ovládanie je výborný dotykový displej s 10,9 cm uhlopriečkou. Zariadenie ponúka to, čo ste možno videli inde, čiže klasiku v podobe tlačidiel na kopírovanie, špeciálne aj na tlač fotografií, skenovanie atď. Peknou vlastnosťou je, že predný zásobník je motorizovaný. Celkovo toto MFP od Epsonu pôsobí skutočne robustne, žiadne mäkké plasty alebo vŕzganie. Skenovať sa dá na flash disk alebo pamäťovú kartu, prípadne priamo do cloudu. Síce tu dostanete lacnú tlač, no vo výsledku nejde len o zariadenie na tlačenie.

Nemá síce ADF podávač, no po stránke nastavení skeneru obsahuje všetko podstatné na to, aby ste mohli digitalizovať dokumenty. Kopírka má zase plnú výbavu v podobe nastavení na zmenšovanie či zväčšovanie pôvodne kopírovanej predlohy a nechýba možnosť obojstrannej tlače alebo potlače priamo na optické disky. Toto bude asi otázka jedného nadstavca a softvérovej úpravy. Minimálne záležitosti, ale výrobca to sem pridal. Možno kvôli trhom, kde sú ešte optické disky vo väčšej obľube.

Koľko vytlačíte a čo to stojí?

Vždy ide len o odhad, podobne ako bude teraz kontrola náplní. Nádržky sú umiestnené tak, aby ste videli hladinu atramentu spredu. Výrobca uvádza 6700 strán v ČB režime a 6200 vo farebnom. V prípade fotografií je tu možnosť vytlačiť až 2300 fotiek s rozmerom 10 × 15 cm. Na jedno naplnenie nespotrebujete celý obsah náplne. Zhruba 5 mm na výšku fľaštičky vám zostane.

Cena jednej je 17,54 eur a vytlačíte s ňou 6200 strán. Výpočet je vždy komplexnejší a zohľadňuje miešanie atramentov, preto vo výsledku vytlačíte viac ČB strán po započítaní všetkých atramentov, ako pri uvádzanom počte vyššie. Keď to ale prepočítame tak ako pri iných tlačiarňach, ceny sú nasledovné.

  • ČB A4 strana – 0,26 centa
  • Farebná A4 strana – 1,70 centov
  • Fotografia 10 × 15 cm – 4,6 centov

Takéto ceny nemáte prakticky možnosť nijako dosiahnuť u systému cez cartridge. Možno u niekoľkých výnimiek. A to si ešte môžete uvedomiť, že ide o centy. Toto nie sú eurá. Teda vytlačenie A4 v ČB režime vás nestojí ani 1 cent.

Kúpiť?

Epson EcoTank L8160 je naozaj zameraná na lacnú tlač. Nie na cenovo dostupnú tlač, tu vás budú stáť viac papiere ako atrament, čo bol ešte pred rokmi nonsense. Cenovka stanovená na 509 eur hovorí, že toto nebude impulzívny nákup teda niečo kúpiť na tie dve faktúry mesačne.

Toto už viete, že chcete multifunkčné zariadenie. Okrem tlačových nákladov je naozaj prepracovaná a pevná. Kupujete si v cene aj predĺženú 3-ročnú záruku.

  • Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Cena: 509 eur

Zapožičal: Epson

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.