Multifunkčné zariadenie, ktoré je priamou konkurenciou laserových modelov.

Je určené do firmy, ktorá potrebuje tlačiť väčšie objemy dát a nepozerať sa na spotrebu zariadenia, či už z hľadiska elektrickej energie alebo atramentových náplní. Využíva totiž tankový systém. Doplňovanie atramentu je prostredníctvom samostatných fľaštičiek, ktoré sú cenovo výhodnejšie ako bežné náplne typu cartridge. A len pre úplnosť, zariadenie má spotrebu 19 W pri kopírovaní.

Do siete sa dá pripojiť cez LAN a USB kábel alebo prostredníctvom Wi-Fi. Nechýba ani pripojenie cez Wi-Fi Direct, napríklad na čo najjednoduchšie tlačenie priamo zo smartfónu alebo tabletu. Robustná multifunkcia má hneď niekoľko zaujímavostí a okrem extra veľkého zásobníka na čierny atrament má aj motorizovaný podávač výstupných dokumentov. Po obdržaní tlačovej úlohy sa automaticky vysunie a jedným ťuknutím na displej ho môžete zasunúť.

Epson EcoTank Pro L6580Zdroj: TOUCHIT
Epson EcoTank Pro L6580

Ovládanie a logická konštrukcia

Hlavné nastavenie a prehľad o tlačových úlohách budete mať prostredníctvom veľkého dotykového displeja s uhlopriečkou 10,9 cm. Je na paneli, ktorý sa dá vyklopiť do vami požadovaného uhla. Na displej uvidíte nielen, keď sa k zariadeniu postavíte. V základnej výbave má 2 vstupné zásobníky s kapacitou až 250 listov pre každý z nich. Nechýba zadný podávač na 50 listov. Ten je vhodný na ťažšie predlohy a namiesto dráhy U opisujú iba dráhu L.

Na skenovanie je tu klasický plochý skener, ale aj automatický podávač dokumentov. Podporuje automatické obojstranné skenovanie a v rámci jednej tlačovej úlohy je maximom až 50 listov. Zariadenie je stavané ako kancelárske s úspornou tlačou prostredníctvom atramentu, no obsahuje skener s rozlíšením až 2400 × 1200 bodov. Tým ho stavia aj na použitie pri digitalizácii grafických predlôh, ktorým chcete zachovať čo najvyššiu kvalitu. Typicky fotografie alebo rôzne prezentačné materiály.

Vysoká kvalita tlače

Zariadenie podporuje aj bezokrajovú tlač, čím sa stavia do pozície zariadenia schopného vytlačiť aj fotografie. Tlačová hlava má 800 trysiek pre každú farbu a takisto aj čiernu a minimálna veľkosť kvapky je 3,8 pl. Rozlíšenie tlače je pri použití špeciálnych nastavení je až 4800 × 2400 dpi. Výrobca odporúča 200 až 3300 vytlačených strán za mesiac.

Kvalitu tlače dopĺňa rýchlosť, pričom zariadenie je schopné vytlačiť až 25 strán za minútu, pričom čas na tlač prvej strany je do 6 sekúnd. Rýchlosť sa prejavuje aj pri obojstrannej tlači a tu je rýchlosť približne 21 strán za minútu. Rýchle reakcie poskytne aj v režime skenovania.

Epson EcoTank Pro L6580Zdroj: TOUCHIT
Epson EcoTank Pro L6580

Displej ako multimediálne centrum

Veľký displej poskytuje všetky podstatné informácie o tlačových úlohách, ako aj o nastavení či pripojení zariadenia. Okamžite vidíte, či je pripojené k routeru alebo je zariadenie prepojené cez Wi-Fi Direct. Displej poskytne všetky detaily, ktoré potrebujete pri jednotlivých úlohách. V prípade kopírovania sa dá vybrať čiernobiely alebo farebný režim a takisto aj možnosť obojstranného kopírovania alebo zmena kópie na rôzne predlohy či úprava mierky.

Všetky tieto funkcie sú takpovediac poruke a zariadenie sa celkovo veľmi dobre ovláda. Detailnosť konfigurácie každej úlohy platí aj pri skenovaní v rámci vašej siete, či už na zdieľané úložisko, alebo do konkrétneho počítača. Jednoduchým spôsobom sa dá naskenovať predloha a odoslať priamo emailom.

Epson EcoTank Pro L6580Zdroj: TOUCHIT
Epson EcoTank Pro L6580

Verdikt

Epson EcoTank Pro L6580 je pohotové zariadenie a oceníte najmä rýchlu tlač a celkové reakcie či už jednotlivých tlačových alebo skenovacích úloh, prípadne rýchlych reakcií displeja. Tým, že prichádza v plnej výbave s možnosťou obojstrannej tlače a kopírovania, ho môžete naplno využiť aj vo forme dobre vybavenej kopírky. Zariadenie poskytne úspornú tlač nielen vďaka nízkej cene atramentov, ale aj špeciálnemu úspornému režimu, ktorý Epson už roky používa.

Cena: 998 €

Cena náplní: náplne typu Epson 112 – čierna 15,90 €/farebné 12,90 €, čierna aj farebné na 6000 strán každá náplň

Orientačná cena tlače: 0,265 centa na ČB tlač; 0,645 centa na farebnú tlač

Zapožičal: Epson

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.