Multifunkčné zariadenie s externými zásobníkmi atramentu? Aj to sa už dlhšiu dobu dá a priekopníkom v tejto oblasti je Epson. Model L850 je vhodným riešením do kancelárie nielen na tlač bežných dokumentov, ale aj fotografií. Má totiž šesť samostatných atramentov a umožňuje potlač na optické disky ako aj priamu tlač alebo skenovanie z/do USB flash disku alebo pamäťovej karty. Nový atrament kupujete v samostatných fľaštičkách.

Výbava

Na skenovanie a kopírovanie sa dá využiť plochý skener a skenovať predlohy po jednej. Tlačová hlava používa 90 dýz na ČB a 90 na každú z farieb. Výsledkom je priemerný objem kvapky 1,5 pl. Tlačová hlava využíva systém premenlivej veľkosti. Maximálne rozlíšenie je 5760 × 1440 dpi, ktoré dosiahnete pri tlači na špeciálny fotografický papier.

Skenovacia hlava má maximálne rozlíšenie 1200 × 2400 dpi. Zariadenie sa k počítaču pripája cez USB port. Na ovládanie mimo počítača poslúži výklopný panel. Na ňom je okrem dotykových tlačidiel aj displej s uhlopriečkou 6,9 cm. Model L850 sa dá kompletne ovládať na tomto paneli. Priamo odtiaľto môžete posielať naskenovaný dokument do počítača alebo na pamäťové zariadenie. Takisto sa dá tlačiť priamo z fotoaparátu. USB konektor podporuje rozhranie PictBridge. Pri tlačení z SD karty sa na displeji zobrazia náhľady fotografií. V základných nastaveniach sa dajú určiť parametre tlače. To platí nielen pre fotografie, ale aj pre dokumenty.

epson_l850_tip_nowat

Atrament a tlač

Atrament už nekupujete vo forme zásobníkov, náplne majú svoje miesto na boku zariadenia. Tu sa aj napĺňajú fľaštičkami s objemom 70 ml. Toľko sa zmestí do zásobníka na každú farbu. Tých je pri tomto modeli šesť a okrem klasickej zostavy CMYK sú pridané aj farby LM – Light Magenta a LC – Light Cyan. Výrobca uvádza výťažnosť 1800 fotografií 10 × 15 cm. Iné modely vytlačia pri svojich podstatne menších zásobníkoch zhruba 300÷400 fotografií. Cena každej fľaštičky s atramentom je 10,36 eura. To v prepočte znamená náklady na tlač v hodnote 3,45 centa na farebnú fotografiu 10 × 15 cm.

Systém dopĺňania zásobníkov

Systém dopĺňania zásobníkov

Spokojní sme však boli nielen s cenou, ale aj kvalitou tlače. V normálnom režime na bežný papier získate kvalitu hodnú tej prezentačnej. Ak teda potrebujete niečo vytlačiť na jemne tvrdší papier ako základný s 80 g/m2, netreba zvyšovať režim kvality. Naopak, ak chcete skutočnú úsporu, je tu náhľadový (draft) režim. Ten skreslí jednak farby a čierna pôjde do modra, najmä pri grafoch a klipartoch alebo fotografiách. Písmo bude vyblednuté a riadky jemne kostrbaté. Ale získate ozajstnú úsporu atramentu na náhľady. V rýchlom režime je ale pomerne hlučná. Jednu stranu A4 vytlačíte vo farbe za 3 sekundy, 25-stranový dokument za 1:38 min.

Prečo kúpiť:
Nízke náklady na tlač, vhodná do kancelárie aj pre fotografov, rýchle reakcie, celkovo pohotové zariadenie, tlač fotografií aj bez PC

Verdikt touchIT

Epson L850 je rýchla multifunkcia, ale rýchlosť nebola pre nás primárnym hodnotiacim parametrom. Tým bola cena tlače. Samotné zariadenie však nie je najlacnejšie. No plne zodpovedá svojej technologickej výbave. Do kancelárie je model L850 ideálne riešenie. Nerobíte kompromisy, či farbu alebo mono a teda laser. A navyše tu máte plnohodnotné zariadenie na tlač fotografií.

Cena: 479,99 EUR
Zapožičal: Epson

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.