Spoločnosť Epson predstavila nový showroom v mestskej časti Praha 4 v budove GreenLine Kačerov. Boli sme tu na tlačovej konferencii, ktorá prebiehala v spolupráci s fotografickým inštitútom Photogenia. Okrem tlačiarní Epson sme videli aj novinku svetelný zdroj od švajčiarskej značky Broncolor. Fotenie obstarali prístroje od firmy Hasselblad.

Showroom Epson

Poslaním showroomu Epson je v praxi prezentovať najnovšiu techniku špeciálne vyvinutú pre profesionálnych fotografov. Je to miesto, kde uvidíte úplné novinky a nemusí to byť len zo značky Epson ale aj súvisiace zariadenia. Rovnako sa tu môžete poradiť s odborníkmi napr. pri výbere vhodných tlačových atramentových riešení či projekčnej techniky.

Epson Surelab SL-D800

Hlavná pozornosť patrila kompaktnej fototlačiarni Epson Surelab SL-D800. Slávek Gross z Epson Europe CZ & SK pri jej predstavení uviedol, že je to prístroj určený na komerčné využitie vo fotolaboch. Podľa jeho skúseností si ju však kupujú aj fotografi, ktorí si potrebujú svoje výsledky vytlačiť doma a poskytnú takéto služby aj pre svojich známych.

Zariadenie tlačí na rôzne spektrum médií s lesklým, pololesklým i matným povrchom. Dlhoročná životnosť aj vysoká rýchlosť tlače v súbehu s vysokou kvalitou tlače patria k jej hlavným výhodám. Zariadenie používa atrament typu Dye a to znamená, že výsledky by mali byť chránené pred priamym slnečným žiarením – teda uloženie napr. do albumu alebo do rámčeku pod sklo. Cena tlače fotografie formátu 10 × 15 cm z pohľadu spotreby atramentu je okolo 8 centov.

Ako sme sa dozvedeli, požiadavka na tlač fotografií je stále vysoká a pri bežnej predajnej cene tlače fotiek sa hodnota tlačiarne zaplatí do niekoľkých mesiacov. Niektoré veľké fotolaby ich potom kupujú viacero, aby mali v nich rôzne typy médií a mohli pružne reagovať na požiadavky na rýchlu tlač. Vo väčších mestách tak s takouto tlačiarňou začnete rýchlo zarábať.

Broncolor  LED F1600

Broncolor je špičkovým švajčiarskym výrobcom štúdiových zábleskových zariadení. Sídlo spoločnosti, ktorá zamestnáva len miestnych ľudí a všetok materiál pochádza z Európy je v mestečku Allschwil neďaleko mesta Basel. Jej portfólio zahŕňa aj štúdiové systémy so samostatnými agregátmi a zábleskovými hlavami, difuzéry, soft boxy a ďalšie. Hlavným krédom spoločnosti je kvalita produktov.

Svetlo LED F160 od firmy Broncolor predstavil Jan Sucharda z ateliéru Photogenia. Je určené pre fotografiu a film a jeho výhodou je, že poskytuje veľmi presné, vyvážené a stabilné spektrum svetla s plynulým vyžarovaním bez blikania. Pritom poskytuje vysoký výkon a svetlo je aj ľahko prenosné. Ohromila nás pomerne nízka cena tohto svetla, okolo 1200 eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.