Zariadenie na tlač prevažne formátu A4 určené do firmy a vhodné pre desať používateľov.

Inovovaná verzia s vylepšeným dizajnom. Oproti minulej sérii má okrem iných odlišností nastaviteľné vyklopenie ovládacieho panelu. Detail, ktorý umožní pohodlné ovládanie na pracovnom stole aj samostatnom podstavci pri ovládaní postojačky.

Hlavná zmena je v tom, že používa systém RIPS, teda vymeniteľných atramentov v samostatných vreckách. Je to ekologickejšie, ako používanie plastových kartridžov a výmena je rovnako jednoduchá. Zaujímavosťou je, že spodná časť, kde sú šuplíky na vrecká pre štyri samostatné farby, sa dá uzamknúť proti neoprávnenej manipulácii.

Ako vidno Epson pokračuje vo svojej vízii dosiahnuť super nízku záťaž na životné prostredie nielen pri výrobe ale aj pri samotnom používaní. To sa odrazí aj na znížení nákladov na používanie takéhoto zariadenia.

Čierny atrament má dvojnásobnú výťažnosť a tak oproti minulému modelu vytlačíte až 10 000 čiernobielych strán (v prípade XXL veľkosti náplne). V prípade farebných atramentov je to 5 000 strán (v prípade XL veľkosti náplne).

Konštrukčne je dimenzovaná tak, aby zvládla vytlačiť 45 000 strán za mesiac, odporúčané množstvo je do 2 500 strán mesačne. Zariadenie je svojou konfiguráciou stavané na kancelársku tlač dokumentov, grafov alebo prezentácií. Použiť môžete papier s vyššou gramážou , pre ktorý je určený zadný podávač.

Do neho sa vkladajú aj neštandardné formáty, nemusí ísť len o hrubší papier ale napríklad banner. Vytlačíte tak aj fotografiu, hoci na tlač fotografií nie je model Epson WF-C5790 priamo určený. Je tu však podpora až do rozlíšenia 4800 × 1200 dpi.

Pri digitalizácii dokumentov využijete duplexný automatický podávač s kapacitou na 50 strán a rýchlosťou 24 str./ min (rovnako je to aj rýchlosť tlače). Pri digitalizácii využijete funkcie ako skenovanie do emailu, FTP alebo cloudového úložiska.

Vzhľadom na určenie tohto modelu to považujeme za samozrejmé funkcie, preto sa tejto výbave nevenujeme bližšie. Po technologickej stránke má funkcie ako 3-násobne drahšie zariadenie.

Na tlač sa používa pigmentový atrament typu DURABrite Pro a výtlačky sú vodeodolné a môžete na nich používať aj zvýrazňovače bez toho, aby sa potlačený text rozmazal.

Kto by potreboval, má možnosť rozšíriť vstupný zásobník o ďalší na 500 listov A4.

Prvý výtlačok už za 5 sekúnd od zapnutia z režimu spánku.

Ovládanie

Dotykový displej podporuje gestá a vlastné nastavenia. My sme ocenili aj to, že si môžete nastaviť, aký režim má byť na hlavnom displeji predvolene zobrazený. Tlač môžete robiť aj z počítača alebo USB flash disku, ale ak často skenujete, oceníte zobrazenie možností hneď na prvej obrazovke.

Druhý detail, ktorý sme ocenili, je možnosť uviesť zariadenie do tichého režimu. Dotyková voľba je v hornom stavovom riadku. Už žiadne pípanie pri každej činnosti a zadávaní úloh.

Doba sa mení a je vidno, že ovládanie multifunkčných zariadení prešlo poriadnou obnovou. Displej reaguje ihneď, dotykové tlačidlá sú veľké a podstatné voľby po ruke. Či už potrebujete vytlačiť heslom chránenú úlohu alebo upraviť mierku kopírovania prípadne definovať parametre skenovania.

Verdikt

Epson WorkForce C5790 je technologicky extra vybavená multifunkcia. Na pohľad bežné MFP, po bližšom preskúmaní zistíte, ako jednoducho sa ovláda a nastavuje. Takisto ako jednoducho vkladáte veľkokapacitné atramentové vrecká

Plusy

  • Vysoko nadštandardná výbava
  • Spôsob výmeny atramentov
  • Nízke náklady na tlač
  • Permanentná tlačová hlava
  • Ovládanie
  • Duplexný podávač na skenovanie

Mínusy

  • Žiadne podstatné

Cena atramentu: ČB XXL – 119,20 EUR na 10 000 strán; farebné XL – 76-67 EUR / ks na 5 000 strán

Cena tlače: ČB – 1,2 centu; farebná – 4 centy

Cena zariadenia: 339 EUR

Zapožičal: Datacomp

Fotografie: Ondrej Macko

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.