Zástupcovia vedenia ESETu na špeciálnej tlačovke predstavili podobu novej budovy. V skutočnosti zmení povedomie o tom, ako sa bude vnímať Bratislava aj zo zahraničia.

Projektovali tí najlepší

Architektonický návrh vypracovala dánska firma BIG (Bjarke Ingels Group) , ktorá sa podieľa na tom, ako vyzerá budova Google v Kalifornii či v Londýne. Na Slovensku však táto firma tesne vyhrala hlavne tým, že dokázala najlepšie spojiť komplex ESET s okolitou prírodou.

Zástupca architektonického ateliéru BIG  pri prezentovaní návrhuZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zakladateľ a kreatívny partner architektonického ateliéru BIG, Bjarke Ingels pri prezentovaní návrhu

Pôvodný rozpočet bol polovičný …

Na prvej tlačovke, kde ESET len kupoval pozemok pôvodne určený pre Vojenskú nemocnicu zástupcovia ESETu hovorili o sume 100 miliónov eur, bol to ale len hrubý nástrel. Teraz deklarovaný suma 200 miliónov zahŕňa aj cenu pozemku, rôznych povolovacích konaní, samotnej stavby, infraštruktúry a vybavenia.

CEO ESETu, Richard Marko je evidentne s vybraným návrhom spokojnýZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
CEO ESETu, Richard Marko je evidentne s vybraným návrhom spokojný

Dostupný aj pre verejnosť

Na tlačovke sme sa predstaviteľov ESETu pýtali aj na to, ako bude môcť tento komplex využívať verejnosť. Dostali sme odpoveď, že tu bude športovaná hala, auditórium, multifunkčný objekt vhodný na konanie rôznych kultúrnych akcií a tiež tu budú rôzne obchody. Dokonca sa počíta s tým, že tento komplex bude spojený s neďaleko sa nachádzajúcimi univerzitami. A v ESET Campuse nájdu študentské ubytovanie aj mladí ľudia, ktorí budú spolupracovať s ESETom – napr. stážisti.

Takto zapadá komplex do okolitého pohoriaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto zapadá komplex do okolitého pohoria

Takto o 7 rokov

Stavba by mala byť hotová do konca roka 2027, ak pôjde všetko podľa plánu. Má to byť aj ukážka toho, ako môže byť stavba ekologická – ESET Campus bude mať strechy pokryté solárnymi článkami, ktoré sa budú významnou mierou podieľať na energetickom zásobovaní celého komplexu.

ESET Campus v plnej kráseZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto vyzerá priestor, kde bude stáť Campus dnes. Neďaleko je rušná Lamačská ulica, na druhej strane je železničná trať

Samotné srdce objektu, kde budú budovy určené pre zamestnancov ESETu bude mať kapacitu od 1500 po 2400 osôb., ESET prirodzene počíta s hybridnou formou práce, ktorá sa pravdepodobne stane po pandémii štandardom.

Počíta sa aj s ekologickou dopravou

Ako správni návrhári z Dánska navrhli ľudia z ateliéru BIG pomerne veľké parkovisko pre bicykle. Parkovisko pre autá bude môcť počas víkendov využívať aj verejnosť. V tesnej blízkosti je tu obľúbená Železná studienka a miesta na parkovanie sa tu určite zídu. Centrom verejného prístupu bude námestie ESET, kde sa budú stretávať ľudia počas celého dňa.

Nájdete tu aj parkovisko pre bicykle, auditórium a športová halaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nájdete tu aj parkovisko pre bicykle, auditórium a športovú halu

Zapadá do prírody

Samotný komplex je navrhnutý tak, aby sa vytvoril dojem, že ide o pohorie, ktoré zapadá do ostatnej prírody. Najvyššie budovy budú pritom určené pre zamestnancov ESETu. Komplex pekne zapadne do okolitej prírody v lete aj v zime. Pri simulácii boli prezentované aj pohľady z okna, ktoré budú mať k dispozícii zamestnanci.

ESET Campus v plnej kráseZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
ESET Campus v plnej kráse

Komplex, ktorý odpovedá našim zemepisným šírkam

Cieľom ESETu je pripraviť miesto, kam zamestnanci budú radi chodiť do práce. Hybridná forma im totiž umožní pracovať takmer výhradne z domu, ale cieľom je, aby zamestnanci chceli prísť do práce a zostali tam čo najdlhšie. Musia sa tu preto cítiť dobre a zároveň musia mať ideálne podmienky na prácu.

ESET Campus má byť epicentrum vedecko-technického vývoja v Bratislave, ale aj na celom Slovensku, predurčuje ho k tomu aj tesná blízkosť so Slovenskou Akadémiou Vied. Cieľom je aj uhlíkovo neutrálna prevádzka, práve preto bude v komplexe veľa zelene. Campus má celkovú rozlohu 55 000 m2 a finálny návrh podčiarkuje okolitú prírodnú scenériu tým, že z nej akoby vyrastá.

Snahou tak nebolo vytvoriť naleštenú a vyzývavú budovu, ktorá by sa možno dobre vynímala v Dubaji, ale skôr niečo, čo viac zapadá do prostredia a podnebia na Slovensku.

Námestie komplexu ESETZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Námestie komplexu ESET

Možno aj dopravný hub

ESET rokuje aj s vedením Bratislavy i Železničnou spoločnosťou Slovensko, aby sa v tejto oblasti vytvoril nový dopravný hub. Ľudia by tu mohli pohodlne prestúpiť z vlaku na MHD a ľahko sa dostať do západnej časti nášho hlavného mesta.

Zdroje: ESET, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.