ESET prichádza nielen s novým názvom, ako prvý pridáva novú ochranu ešte pred štartom systému.

ESET sa rozširuje a k pôvodným 11 000 m2 v Aupark Tower pribudne viac ako 2500 m2 v Digital Parku.

Ako to bolo?

V nedeľu, 17. 9. 2017 oslávil ESET 25 rokov od svojho vzniku. Samotný antivírus však existoval už 5 rokov pred tým a tak NOD oslavuje 30 rokov, vznikol v roku 1987. Pôvodne bol ešte distribuovaný na 5,25“ disketách. Najmä v 80 a 90-tych rokoch prešiel obdobím viacerých zmien. Pričom dizajn s okom už je vnímaná ako „novodobá“ zmena. Najnovšie nás sprevádza grafika s androidom.

V roku 2005 bola uvoľnená technológia ThreatSense.net, cloudovej služby s prácou DNA chovania jednotlivých programov. Vďaka tomu ESET dokázal byť efektívnejší pri analýze súborov. V roku 2007 prišla technológia automatickej detekcie DNA kódu.

Na základe neho sa dal rýchlejšie analyzovať a veľa činností prebral automat. V roku 2011 už bola implementovaná technológia založená na Machine Learningu. V roku 2012 bol uvoľnený Exploit Blocker a ochrana pred sieťovými útokmi

ESET Internet Security 2018

Najvýznamnejšou novinkou tejto verzie je Kontrola UEFI. UEFI je náhrada za BIOS. To síce prináša rozšírenie funkcionality pôvodného BIOSu, no zároveň je tu vyššie riziko zneužitia. Existuje škodlivý kód, ktorý sa dá vnoriť priamo do UEFI a tak získať kontrolu na celým systémom a počítačom. ESET ako prvý prichádza s novinkou v podobe tejto funkcie. Znamená to, že váš operačný systém bude ochránený ešte skôr, ako naštartuje.

Inovovaná je funkcia Monitoring domácej siete. Tá kontroluje zariadenia v sieti, celkový stav, dá sa otestovať bezpečnosť routera a o každom novom zariadení v sieti sa dozviete. Vždy máte prehľad o tom, čo sa do vašej sieti pripája.

Zároveň dostanete rady a odporúčania, čo nastaviť inak.- Pre pokročilých poskytne funkcia detaily o MAC, IP adrese a ďalších identifikátoroch. Výrobca dôrazne odporúča využiť funkciu len v domácej sieti. Neodporúča použitie vo firmách a internetových kaviarňach, kde by mohla byť analýza vyhodnotená ako potenciálny útok. Vylepšený je aj behaviorálny monitoring v podobe rozšírenia HIPS modulu.

Ako prejsť na novú verziu?

Posledný rok beží tzv. legacy kampaň. Zobrazuje sa používateľom so staršími produktmi a ESET ich chce upozorniť na možnosť migrácie na novšie verzie.

Aj naďalej zostávajú produkty NOD32 v edícii 2017, bezo zmeny zostáva aj Smart Security Premium 10 (edícia 2017).

ESET Internet Security 2018 je novinkou, najmä zaujme novým názvom. Funkcionalitou ho môžeme priradiť k verzii Smart Security 10.

Používatelia Smart Security v8 alebo nižších si môžu novú verziu nainštalovať manuálne. Používatelia Smart Security 9 a 10 nemusia robiť nič. Používateľ však dostane notifikáciu o tom, že súhlasí s aktualizáciou na najnovšiu verziu. Nie je to povinné, všetko je na používateľovi. ESET totiž funguje na princípe licencie za dané časové obdobie a kto má platnú licenciu, má automaticky nárok na novú verziu. Na základe produktu, ktorý používa a jemu najbližšom variante.

ESET Licence Manager

ESET prichádza na svojom portáli My ESET s funkciou Licence Manager. Keď máme novú licenciu, môžeme ju tam vložiť. Takisto sa nám tam zobrazí naša licencia na tomto portáli. Licence Manager umožní zdieľať licenciu niekoho z rodiny bez toho, aby sme museli zdieľať samotný licenčný kľúč.

Je tu prístupnosť pre nevidomých. V aktuálnej je možné pomocou nejakej čítačky pre slepých alebo slabozrakých prečítať všetko, čo okno zobrazuje.

Antivírusová ochrana od ESETu vo verziách 9 a 10 bude kompatibilná s týmto s najnovšou aktualizáciou Windows Fall Creators Update.

Novinka je aj pri zmene produktu. Ak máme produkt v nižšej výbave a kúpime si nový licenčný kľúč na vyššiu verziu, stačí zadať nový kľúč a zmena prebehne automaticky. Nebude potrebné inštalovať produkt znova s tým, že pôvodný bude treba odinštalovať.

Ceny sa nemenia

Cenník aj systém zliav stále platí. Učitelia majú 30% zľavu, držitelia ISIC majú 50% zľavu. Nemení sa ani Family Pack. Zostáva v klasickej zostave. Teda so 4 licenciami s tým, že vy si vyberáte typ produktu. Internet Security 2018 je súčasťou Family Pack. Platí však aj naďalej, že ESET Smart Security Premium aj naďalej nie je súčasťou tohto balíčka.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko.

Prečítajte si aj:

Smartfón v bezpečí s ESET Mobile Security

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.