Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Značka Mercedes-AMG a tím Mercedes-AMG Petronas F1 zintenzívňujú spoluprácu

Mercedes-AMG v Affalterbachu a tím Mercedes-AMG Petronas F1 v Brackley, v Anglicku, prehlbujú svoju spoluprácu, ktorá prebieha už od roku 2012. Konkrétne to znamená: silnejšie spojenie aktivít z oblasti motoristického športu v značke Mercedes-AMG, ešte intenzívnejší a obojstranný transfer technológii v oblasti vývoja elektrifikovaných a pretekárskych vozidiel zameraných na budúcnosť, a to všetko v rámci partnerstva formovaného rovnakými hodnotami a samozrejme vášňou pre motoristický šport. Nový dizajn modelu Mercedes-AMG F1 W12 E PERFORMANCE na novú sezónu zvýrazňuje aj z optického hľadiska spoluprácu a príslušnosť k značke.

V Affalterbachu, v Bádensku-Württembersku, ako aj v Brackley a Brixworthe sa vysoko efektívne a motivované tímy usilujú o výnimočnosť, špičkové technológie a úspechy. Duch AMG žije pre špičkový výkon na oboch miestach, či už v Bádensku-Württembersku alebo grófstve Northamptonshire. „Už deväť rokov nás spája úzke partnerstvo, výsledkom ktorého bola široká škála noviniek z oblasti vývoja a množstvo úspechov. V rámci celého tímu zdieľame rovnaké gény, v ktorých je zakódovaný motoristický šport, a mimoriadne silného ducha. V skratke: Žijeme výkonom! Teraz nastal ten správny čas posunúť našu spoluprácu na ďalšiu úroveň: s hypervozidlom Project ONE prinášame po prvýkrát na cestu technológiu z Formuly 1, takmer jedna k jednej. Prvé exempláre tejto mimoriadne exkluzívnej série vyexpedujeme našim zákazníkom tento rok. S týmto jedinečným projektom štartuje v AMG elektrifikácia zameraná na výkonnosť. A pod značkou technológie E PERFORMANCE napredujeme v našej interpretácii vysoko výkonnej a efektívnej hybridizácie pre budúce cestné modely. A pokiaľ ide o naše výkony na pretekárskej trati, samozrejme dúfame, že naše najrýchlejšie a najsilnejšie vozidlá E Performance budú môcť opäť zabojovať o titul majstra sveta,“ hovorí Philipp Schiemer, predseda vedenia spoločnosti Mercedes-AMG GmbH.

V Affalterbachu má značka Mercedes-AMG prístup k víťazným technológiám tímu Mercedes-AMG Petronas F1 vo všetkých relevantných oblastiach. Užšia spolupráca opäť zrýchli výmenu know-how a technológií medzi Brackley, Brixworthom a Affalterbachom a posilní pozíciu značky Mercedes-AMG ako značky výkonnosti a športových vozidiel budúcnosti. Značka Mercedes-AMG sa tak otvára aj novým cieľovým skupinám orientovaným na životný štýl, ktoré sú nadšené z pretekárskeho života Formuly 1 a ktoré láka najnovšia, trvalo udržateľná technika overená v motoristickom športe.

„Technické výzvy vo Formule 1 sú ohromné a pre inžinierov predstavujú samozrejme fascinujúce úlohy. V kráľovskej triede motoristického športu disponujú súčasné hybridné jednotky nielen mimoriadnym výkonom, ale aj nesmierne vysokou účinnosťou, a teda sú veľmi efektívne – to sú presne tie charakteristické znaky, ktoré sa snažíme docieliť aj v našich sériových modeloch. Vďaka úzkej výmene môžeme použiť množstvo skúseností a technológií z Formuly 1 aj v našich výkonných hybridoch určených na cestu,“ tvrdí Jochen Hermann, člen obchodného vedenia Mercedes-AMG GmbH.

Značka Mercedes-AMG sa v roku 2012 spojila s tímom Mercedes-AMG Petronas F1 a divíziou Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP). Odvtedy títo partneri úzko spolupracovali na mnohých projektoch, najmä v oblasti výmeny technológií. Najnovším príkladom je elektrické turbodúchadlo, ktoré sa osvedčilo v extrémnych podmienkach Formuly 1 a ktoré bude čoskoro použité v sériových modeloch AMG. Úzka výmena prebieha aj pokiaľ ide o simulačnú technológiu vo fázach vývoja či o prevádzkové stratégie v akumulátorovom a hybridnom sektore.

Nasledovať budú ďalšie inšpirácie a technológie z Formuly 1. Patrí medzi ne najmä technológia článkov vysokovýkonných akumulátorov, ako aj ich špeciálne podmienky na chladenie. To sú ďalšie dva príklady technických paralel medzi modelom Mercedes-AMG F1 W12 a výkonnými hybridmi určenými na cesty, ktoré už stoja na štarte. Vďaka nim bude užšia spolupráca hmatateľná a zákazníci ju budú môcť zažiť v každodennom živote. Nie nadarmo sú niektorí zamestnanci Mercedes-AMG z  Affalterbachu v službách divízie Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP), úspešného výrobcu motorov Formuly 1 z anglického mesta Brixworth. Úzka spolupráca medzi jednotlivými výkonnostnými divíziami je evidentná aj na vrcholovej úrovni riadenia. Philipp Schiemer je členom dozornej rady tímu Mercedes-AMG Petronas F1. Jochen Hermann je členom v dozornej rade divízie Mercedes-AMG High Performance Powertrains.

„Tešíme sa na ešte užšiu spoluprácu v rôznych oblastiach. Nezáleží na tom, či u nás v tíme Formuly 1 alebo v Mercedes-AMG v Affalterbachu – tohto fascinujúceho ducha možno rovnako ako aj skvelé nadšenie pre tím cítiť všade. Každý jeden zamestnanec zo seba dáva maximum. Dôkazom je aj naše motto, Žijeme výkonom (We live performance). A ja som nadšený z toho, čo všetko môžeme s naším spoločným výkonom ešte dosiahnuť,“ hovorí Toto Wolff, tímový šéf a CEO tímu Mercedes-AMG Petronas F1.

V rámci intenzívnejšej spolupráce sa v Mercedes-AMG spoja aj ďalšie aktivity z oblasti motoristického športu. Týka sa to oblasti marketingu, napríklad posilnenie a rozšírenie angažovania v oblasti e-Sport. Toto spojenie posilňuje v konečnom dôsledku aj ďalší pilier značky výkonnosti a športových vozidiel z Affalterbachu: zákaznícky športový program v sektoroch GT 3 a GT 4 bol za posledných jedenásť rokov mimoriadne úspešný a stále rastie. V súvislosti so všetkými týmito aktivitami sa AMG jednoznačne hlási k svojim koreňom v motoristickom športe.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.