Európska únia chce kontrolovať obsah vašich konverzácií

Kontrola zo strany EÚ je, ako inak, dláždená najlepšími úmyslami. V prípade sporného „Chat Control“ zo strany EÚ sa hovorí o boji proti zneužívaniu detí. Potom tu máme boj proti praniu špinavých peňazí vo forme reštrikcií pre kryptomeny. V komunite odborníkov na túto problematiku sa hovorí, že nefunguje efektívne. Náklady sú vyššie ako „zachránené“ peniaze.

Firmy vytvárajúce komunikačné platformy budú musieť zapracovať mechanizmy na kontrolu chatu. Téma je na stole už niekoľko mesiacov a jej snahou je mať možnosť kontrolovať, čo si píšete, aké obrázky a súbory posielate a s kým si tieto informácie vymieňate.

Doterajšie hlasovanie EK

Proti Chat Control – Nemecko, Poľsko

Za schválenie Chat Control – Francúzsko, Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Fínsko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Lotyšsko, Litva, Luxembursko, Malta, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Španielsko, Švédsko.

Zdržali sa – Estónsko, Holandsko, Slovinsko, Česká republika, Rakúsko

Kompletná kontrola komunikácie

Dokument, ktorý popisuje dôvody a čo všetko má byť predmetom novej kontroly chatovej komunikácie, sa dá stiahnuť tu vo forme PDF. Ide o návrh ešte z mája tohto roku. Medzičasom situácia pokročila a je pravdepodobné, že aplikácie ako Signal, Keet a iné budú tlačené do možnosti pridať „zadné vrátka“, aby sa dali zisťovať informácie o konverzáciách alebo meta dáta. Nové nariadenie by mohlo byť schválené 12. alebo 13. decembra 2024.

Dokument obsahuje informácie o tom, že používatelia by mali byť vopred informovaní o tom, že ich aplikácia umožňuje „moderovanie nahrávania“. Ide o to, že ešte na smartfóne za pomoci AI bude rozpoznaný obsah, ktorý chcete poslať a jeho odoslanie vám môže byť odopreté. Nejde len o texty, ale aj o obrázky alebo iný typ obsahu.

Porovnanie môže byť na základe hashu, teda nemusí sa skenovať a rozpoznávať obrázok samotný. Akonáhle budú niektoré obrázky označené v databáze ako nevhodné, budú mať svoj hash a takto sa bude dať zistiť, či sa niekto z používateľov nesnaží takýto obrázok odoslať. Nemusí ísť priamo o sporný obsah pre dospelých. Takto sa bude dať a dnes už dá zachytiť aj posielanie súborov bez autorských práv, napríklad hudby alebo filmov.

usernames-link qr signalZdroj: Signal

Koniec WhatsApp a Signal?

Oba programy používajú end-to-end šifrovanie, čiže ani poskytovateľ nevie, čo si píšete. Riziko je v tom, že dešifrovací mechanizmus, ktorý by bol prístupný pre vládny dozor, môže byť do WA implementovaný. Nie je to open-source a teda nemáte prehľad o tom, čo všetko obsahuje kód tejto aplikácie.

Zdroj: Lyudmyla Kozlovska @LyudaKozlovska, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.