Orgán Európskej únie vyzýva na prísnejšie nakladanie s údajmi ľudí s cieľom zaručiť spravodlivý prístup k úverom.

Európsky dozorný úradník pre ochranu údajov (European Data Protection Supervisor) vyzval Európsku komisiu, aby objasnila svoj návrh smernice o spotrebiteľských úveroch s cieľom zabezpečiť obmedzené a primerané používanie osobných údajov spotrebiteľov a zaručiť spravodlivý prístup k úverom pre všetkých Európanov, uvádza portál Euractiv.

V stanovisku sa uvádza, že by sa mal zaviesť silnejší a jasnejší rámec, pokiaľ ide o hodnotenie úverov, a to v čase, keď nové platformy na poskytovanie úverov začali pri zostavovaní úverového hodnotenia využívať netradičné zdroje. Tými sú napríklad dáta zo sociálnych sietí alebo dokonca prehliadania webových stránok. To je pre vás o dôvod viac blokovať cookies, ako sa len dá. Sledovanie na internete presahuje všetky hranice slušnosti a etiky, myslite na to aj pri úverových spoločnostiach, nielen tzv. technologických gigantoch.

V zmysle zberu údajov je teraz otázka, nakoľko automatizovaná činnosť zozbiera len relevantné dáta. Riziko je viac ako veľké a výsledok je pravdepodobne jasný. Spoločnosti chcú o svojich potenciálnych dlžníkoch poznať čo najviac, no tu prakticky predbehnú firmy ako Facebook, nakoľko tie okrem „toho, čo ste jedli“, budú mať o vás aj informácie z finančného zázemia.

Podľa návrhu Komisie budú veritelia, sprostredkovatelia úverov a poskytovatelia služieb hromadného financovania úverov povinní posúdiť úverovú bonitu spotrebiteľov a informovať ich, keď sa im predloží personalizovaná ponuka založená práve na profilovaní alebo inom type automatizovaného zberu údajov. Údaje týkajúce sa zdravotného stavu sa používať nesmú.

Teda predstavte si, že budete pre banku z tohto pohľadu rizikoví a tieto údaje, hoci boli zozbierané a nesmú sa použiť, zostanú „v povedomí“ banky. Naozaj chcete tipovať, ako sa banka k vašej žiadosti postaví, hoci povedzme, že nález vôbec nemusí znamenať smrť.

Návrh o spotrebiteľských úveroch je teraz v rukách poslancov Európskeho parlamentu z výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO). Za spravodajkyňu bola minulý mesiac vymenovaná ľavicová zákonodarkyňa Kateřina Konečná.

Zdroj: Euractiv

Obrázok: stevepb / Pixabay

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.