EÚ tak učiní v prípade, že sa nevytvorí globálne riešenie.

Dôvodom chystaných regulácií je čoraz väčšia popularita kryptomien a ich vysoká volatilita, ktorá môže ohroziť neskúsených investorov. Viacero odborníkov sa však zhoduje, že najvhodnejšie riešenie by bolo prijať globálne rovnaké pravidlá a nemať teda v každej krajine unikátny zákon.

Kľúčovým stretnutím pre dohodnutie globálneho riešenia môže byť rokovanie ministrov financií G20 v Buenos Aires v marci tohto roka. Problémom je však to, že zatiaľ to nevyzerá na ochotu dohodnúť sa, nakoľko viaceré krajiny považujú kryptomeny stále za bezvýznamne pre ekonomiku. Aktuálne sa hodnota celého trhu s kryptomenami pohybuje na úrovni 450 miliárd dolárov.

Mnoho z vyspelých krajín nechce výrazne regulovať kryptomeny, keďže nechcú spomaliť súčasný rozvoj technológie blockchain. Viacero bánk sa totiž zhoduje, že blockchain bude budúcnosťou bankového sektora a okamžitých transakcií. Primárnym cieľom regulácií ma byť však ochrana bežného obyvateľstva a malých investorov pred príliš rizikovými investíciami.

Zdroj: Reuters