Huawei to má čoraz ťažšie.

Európska únia (EÚ) zvažuje povinný zákaz pre svoje členské štáty používať v ich sieťach infraštruktúru 5G od spoločností, ktoré by mohli predstavovať bezpečnostné riziko. Je medzi nimi aj čínska spoločnosť Huawei, informovala v utorok (6. 6.) agentúra Reuters s odvolaním sa na denník Financial Times.

Tento krok je reakciou na rastúce obavy Bruselu z toho, že niektoré národné vlády otáľajú s opatreniami v danej záležitosti, uviedli európski úradníci pre noviny.

Ešte v roku 2020 EÚ rozhodla, že členské štáty môžu buď obmedziť, alebo vylúčiť vysoko rizikových dodávateľov 5G, ako je podľa nej Huawei, z kľúčových častí svojich telekomunikačných sietí. Spojené štáty americké vtedy tlačili na európske orgány, aby presadili úplný zákaz čínskych telekomunikačných spoločností v Európe, ale EÚ vtedy tejto požiadavke nevyhovela.

Na zasadnutí minulý piatok komisár EÚ pre vnútorný trh Thierry Breton informoval ministrov telekomunikácií, že len tretina krajín EÚ doteraz zaviedla zákaz využívania technológií od Huawei v kritických oblastiach.

EÚ by tak v reakcii mohla zaviesť povinný a plošný zákaz týkajúci sa spoločnosti, ktoré sú považované za bezpečnostné riziko, ak by členské štáty v tejto veci naďalej váhali.

Zdroj: Reuters.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.