Satelitný navigačný systém Európskej únie je od piatku 12. júla 2019 nefunkčný, kvôli „technickému problému“.

Lokalizačné služby a mapovanie by nemali byť výrazne ovplyvnené, pretože zariadenia, ktoré dokážu prijímať signály systému Galileo dokážu pracovať aj s americkým systémom GPS, ruským GLONASS alebo čínskym Beidou. V neprítomnosti systému Galileo sa zariadenia jednoducho vrátia “pod krídla” amerického systému GPS. Keďže je však európsky systém modernejšou a presnejšou službou, presnosť polohy môže byť pri nefunkčnom systéme Galileo mierne ovplyvnená.

Oficiálne vyhlásenie nevysvetľuje podstatu problému a uvádza len to, že problém sa týka iba „pozemnej infraštruktúry“.

Porucha vedie k dočasnému prerušeniu služieb počiatočnej navigácie a načasovania systému Galileo s výnimkou služby Galileo Search and Rescue (SAR). Služba SAR je používaná na lokalizáciu a pomoc ľuďom v krízových situáciách, napríklad na mori alebo v horách – nie je ovplyvnená a zostáva funkčná. Experti sa snažia celú situáciu vyriešiť v čo najkratšom čase. Okamžite bola vytvorená revízna rada, ktorá analyzuje presnú príčinu a implementuje opatrenia na obnovu funkčnosti celého systému.

Stránka pripomína, že systém Galileo je oficiálne stále v pilotnej fáze, kedy sa môžu objavovať poruchy. V súčasnosti systém využíva 26 satelitov na obežnej dráhe, pričom do roku 2020 by ich malo byť až 30. Celkový počet by mal byť v pomere 24 satelitov na obežnej dráhe, pričom 6 satelitov by malo zostať v zálohe. Špecialista uvádza, že celý problém spočíva v poruche na Precision Timing Facility (PTF) v Taliansku. PTF generuje a koriguje referenčný čas, proti ktorému sa kontrolujú a kalibrujú všetky hodiny v systéme Galileo.

K dnešnému dňu stále nepoznáme presný a ani očakávaný dátum obnovenia správneho fungovania celého systému Galileo. Európska alternatíva k americkému GPS bola spustená v roku 2016 po 17 rokoch vývoja. Galileo je tak modernejší a presnejší, než ostatné navigačné systémy. 

Zdroj: 9to5Google

Prečítajte si aj:

Recenzia Xiaomi Mi Bluetooth Neckband: Páči sa nám vyhotovenie

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.