Facebook sa snaží stále napredovať a aj napriek nedávnym problémom chce zvyšovať svoju popularitu.

Neraz sa vám určite stalo, že počas fotenia ste zatvorili oči a výsledná fotka bola v podstate nepoužiteľná. Facebook pripravuje novú metódu, ktorá využíva strojové učenie na retušovanie zatvorených očí. Táto metóda sa zatiaľ nachádza iba v štádiu výskumu a nie je zaručené, že sa objaví ako plnohodnotná súčasť aplikácie Facebook.

Keď prihliadneme na to, že existuje veľa retušovacích nástrojov, tak je vysoko pravdepodobné, že sa nakoniec odstránenie žmurknutia skutočne objaví v hlavnej aplikácii.

Systém funguje na princípe strojového učenia GAN. Ide o techniku, ktorá sa ukázala ako obzvlášť efektívna pri vytváraní snímok a už bola prepracovaná k vytváraniu falošných identít, zmien počasia vo videách a dokonca aj k vytváraniu návrhov oblečenia.

Trénovanie systému” prebieha na respondentoch s otvorenými očami, aby sa získala presná podoba očí a následne sa výsledky aplikujú na fotografie so zatvorenými očami. Zatiaľ toto riešenie nie je dokonalé a AI v tomto smere zohráva dôležitú úlohu na dosadenie presných výsledkov aj v prípadoch, keď bude mať osoba okuliare, prípadne bude nafotená z extrémnych uhlov.

Takéto vylepšenia s AI sa stanú čoskoro oveľa bežnejšími. Softvérové ​​spoločnosti ako Adobe a Pixelmator pracujú na mnohých funkciách, ktoré umožnia používateľom upravovať obrázky aj s malými technickými schopnosťami.

V otázkach AI a zmien vizuálneho podania osôb je budúcnosť vo veľa aspektoch neistá. Pretože sa vytvorí pre veľa používateľov jednoduchší spôsob ako falšovať a pozmeňovať identitu, ktorá sa dá následne zneužiť.

Pevne veríme, že súbežne sa vyvíjajú aj bezpečnostné opatrenia, ktoré prípadné zneužitie eliminujú alebo úplne odstránia.

Zdroj:TheVerge

Prečítajte si aj:

Recenzia Motorola moto g6 Plus: V novom tele silný duch

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.