Správa prišla z rozhodnutia Nemeckého spolkového súdu.

Ten 27. januára rozhodol, že Facebook musí povoliť používanie pseudonymov namiesto Facebookom vyžadovaným skutočným menom na ich sociálnej sieti. Súd tým zrušil podmienky použitia Facebooku z januára 2015 a apríla 2018. Sociálna sieť síce bude vyžadovať skutočné meno používateľa, avšak verejne môže vystupovať pod pseudonymom, informoval web Euractiv.

Súd konštatoval, že neplatnosť používania vedia k okamžitému zrušeniu ustanovenia podmienok zo strany Facebooku bez náhrady. Tento krok sa však neobjavil náhodne. Podanie na súd bolo uskutočnené dvomi používateľmi tejto sociálnej siete. Používali pseudonym a najprv dostali od Facebooku upozornenie na doplnenie svojho mena.

Keďže jeden z nich nereagoval, účet mu bol odstránený. Na to sa dotknutý používateľ obrátil na súd. Ten navyše rozhodol, že Facebook porušil pravidlá EÚ o ochrane údajov ako aj nemecký zákon o telemédiách. V ňom sa explicitne uvádza, že poskytovatelia musia povoliť používanie svojich služieb aj pod pseudonymom.

Predsedajúci sudca Ulrich Herrmann hovorí, že precedentný nárok majú len prípady pred rokom 2018, kedy ešte nebola prijatá smernica GDPR. Právnik Stefan Hessel z právnej kancelárie Reuschlaw Consultancy hovorí, že nie je jasné ako by prípadoch dopadol so zohľadnením GDPR a zahrnutie týchto pravidiel, by v budúcnosti mohlo viesť k inému súdnemu rozhodnutiu.

Rozhodnutie súdu nerieši ochranu používateľov ako takú. Niektorí chcú na sieťach kvôli vlastným obavám pôsobiť anonymne. Avšak práve anonymné účty bývajú zdrojom urážok a šírenia nenávisti. V júli minulého roka sa terčom rasizmu stali anglickí futbalisti, ktorí nemali bielu pleť. V nadväznosti na to 700 000 používateľov podpísalo petíciu, ktorej cieľom bolo vyžadovanie preukazu totožnosti pri zakladaní účtu na sociálnej sieti.

Zdroj: Euractiv

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.