Nahrať Facebooku proaktívne svoje nahé fotky znie ako šialenosť. Sociálna sieť vás však vďaka tomu môže ochrániť.

Možno ste si aj vy niekedy posielali intímne fotografie so svojím partnerom alebo partnerkou cez Facebook a keď ste sa po rokoch rozišli, tak ste sa báli, aby náhodou druhá strana tieto fotky nezverejnila na sociálnej sieti. Facebook by rád predišiel tomuto typu šikanovania, nakoľko v niektorých krajinách, ako je napríklad Austrália, je pomerne rozšírený.

Sociálna sieť na to, aby vás vedela pred týmto útokom ochrániť, potrebuje vytvoriť „digitálny otlačok“. Pre jeho vytvorenie je však nutné poskytnúť sieti svoje nahé fotky. Keď je otlačok vytvorený, tak Facebook kontroluje, či sa niekto vaše nahé fotky nesnaží zdieľať. Ak áno, tak mu to nedovolí. Podobné problémy sa môžu vyskytovať aj cez Instagram a WhatsApp, kde žiaľ Facebook tento algoritmus neplánuje nasadiť.

Nová metóda sa aktuálne testuje v Austrálii, kde je tohto druhu šikanovania asi najviac. Facebook z toho dôvodu aktuálne zbiera dáta a snaží sa na ich základe spraviť čo najpresnejšie algoritmy. Komisárka pre e-bezpečnosť Julie Inman Grant zároveň uisťuje používateľov, aby sa nebáli Facebooku poskytnúť svoje intímne fotografie pre analýzu a nebáli sa o narušenie svojho súkromia.

V súčasnej dobe, keď sa vyskytne prípad takéhoto šikanovania, je riešenie zdĺhavé. Musí prejsť cez políciu a justíciu, čo môže trvať niekoľko dní a intímne fotografie zatiaľ napáchajú značné škody.

Zdroj: BBC

Značky: