Na trh prišiel ešte s Androidom 5.1 Lollipop.

Krátky čas podpory softvérovými aktualizáciami je jednou z veľkých nevýhod mnohých telefónov s Androidom. Je mnoho modelov, ktoré dostanú len jednu či dve veľké aktualizácie a následne ich výrobca ponechá svojmu osudu.

To, že sa to dá aj inak, dokazuje telefón Fairphone 2, ktorý prišiel na trh v októbri 2015. Hoci spoločnosť Qualcomm ukončila podporu jeho čipsetu Snapdragon 801 už o rok neskôr so systémom Android 6.0, výrobca ho podporoval aktualizáciami i naďalej.

Teraz oznámil, že podporu ukončí v marci tohto roka poslednou aktualizáciou, teda zhruba po 7,5 roku. To je skutočne pôsobivá doba aj s prihliadnutím na fakt, že Fairphone je len veľmi malá holandská spoločnosť, ktorá ani zďaleka nemá k dispozícii toľko zdrojov ako giganti Google či Samsung. Napriek tomu ich v tomto smere dokázala predbehnúť.

Firma navyše prekonala aj vlastný prísľub, keďže pôvodne pre Fairphone 2 avizovala len tri až päť rokov softvérových aktualizácií. V prípade Fairphone 4 je to päťročná záruka na hardvér a šesť rokov aktualizácií.

Fairphone upozorňuje, že po ukončení softvérovej podpory bude používanie zariadenia menej bezpečné a odporúča, aby sa po máji 2023 majitelia telefónu vyhli používaniu aplikácií, ktoré majú prístup k citlivým údajom. Niektoré špeciálne aplikácie – napríklad bankové – budú časom telefón vyhodnocovať ako zastaraný a prestanú fungovať úplne. Bežné aplikácie by ale mali byť na tomto telefóne funkčné ešte roky.

Etalónom v oblasti podpory softvérovými aktualizáciami je firma Apple, ktorá dodáva aktualizácie pre iPhone zhruba 5 až 6 rokov. Zlepšil sa aj Samsung, ktorý pre vybrané modely vyrobené po roku 2019 sľubuje štyri až päť rokov bezpečnostných aktualizácií. Google však Pixely aktualizuje len tri roky a mnohí menší výrobcovia ešte kratšie.

Zmenu v tomto smere by mohla priniesť nová legislatíva Európskej únie, ktorá od výrobcov bude vyžadovať tri roky aktualizácií operačného systému a päť rokov dodávania bezpečnostných aktualizácií.

Zdroj:Fairphone.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.