Autori škodlivej mobilnej aplikácie vydávajúcej sa za služby Českej pošty zmenili taktiku a obete lákajú na neexistujúcu výhru v známom online obchode Alza.

Bezpečnostná spoločnosť ESET minulý týždeň informovala, že škodlivú mobilnú aplikáciu s názvom Pošta Online detegovala aj na našom území. Rovnako je to aj v prípade škodlivej aplikácie, ktorá sa vydáva za obchod Alza.

Aplikácia sa šíri identicky a to formou SMS. Jej cieľom sú informácie o platobných kartách, ktoré obeť používajúca mobil alebo tablet s operačným systémom Android vpisuje do legitímne vyzerajúcich okien zobrazených po spustení aplikácií Google Chrome, PayPal alebo Obchod Play.

Útočník sa zariadenie obete pokúša infikovať tak, že jej zašle SMS správu o falošnej výhre v hodnote 500 českých korún s nutnosťou uskutočnenia objednávky do dvanástich hodín cez škodlivú aplikáciu. Obeť sa k nej dostane cez link umiestnený v SMS správe. „Pod linkom sa skrýva škodlivá aplikácia, ktorú však musí obeť dobrovoľne manuálne nainštalovať. Nechá sa teda oklamať dôveryhodne vyzerajúcou SMS správou. Po inštalácii sa na displeji zobrazí ikonka škodlivej aplikácie, ktorej súčasťou je Alza mimozemšťan,“ vysvetľuje Lukáš Štefanko, analytik spoločnosti ESET.

Po úspešnej inštalácii zašle škodlivý kód útočníkovi kontakty uložené na infikovanom zariadení a zároveň dokáže na tieto kontakty odoslať SMS obsahujúcu link na škodlivú aplikáciu. Keď sa obeť na infikovanom Android telefóne pokúsi otvoriť aplikáciu Google Chrome, aplikáciu platobnej brány PayPal alebo Obchod Play/Google Play, škodlivý kód  jej zobrazí falošný formulár, do ktorého používateľ zadáva údaje o platobnej karte. „Keď sa škodlivý kód dostane k tomu, že obeti začne vykrádať bankový účet, dokáže na mobilnom telefóne zmeniť PIN. Obeť sa tak nevie dostať k SMS správam o pohyboch na účte alebo akokoľvek zariadenie použiť, napríklad na kontaktovanie banky. Treba však upozorniť na to, že útočník môže SMS správu obsahujúcu link na aplikáciu dynamicky meniť. Používateľom preto nemôžeme odporučiť, aby ignorovali konkrétne správy zaslané od známeho alebo neznámeho zdroja,“ varuje Štefanko.

Používatelia by mali vo všeobecnosti sťahovať aplikácie primárne z oficiálneho Android obchodu Obchod Play a aj pri nich kontrolovať, aké povolenia si od mobilného zariadenia daná aplikácia pýta. Nemali by opomínať ani používanie spoľahlivého mobilného bezpečnostného riešenia. ESET túto hrozbu deteguje ako Android/Spy.Banker.HO alebo Android/Spy.Banker.HA.

Dajte si pozor na falošnú mobilnú aplikáciu Pošta Online. Snaží sa vykrádať bankové účty