Ak sociálna sieť neodstráni urážlivú alebo falošnú správu, môže byť pokutovaná.

Facebook tento týždeň oznámil spoluprácu s treťou stranou, ktorá má pomôcť rozpoznávať falošné alebo urážlivé správy. Sociálna sieť takisto ponúka nástroje, pomocou ktorých môžu samotní používatelia upozorniť na nevhodný obsah.

Nejde však o novú funkciu, mnoho používateľov o nej jednoducho nevie. Situáciu komplikuje aj fakt, že funkcia „Nahlásiť príspevok“ nefunguje vo všetkých krajinách rovnako. Zatiaľ čo Američania môžu definovať, či je príspevok obsahuje nepravdivú informáciu (Fake news), u nás táto položka chýba.

Na nevhodné príspevky na FB môžete upozorniť aj vy. Stačí použiť funkciu Nahlásiť príspevok. Tá však na Slovensku neponúka toľko možností ako napr. v USA

Nemecko si však nie je isté, či tieto opatrenia budú stačiť a preto navrhuje zákon, ktorý by po schválení mohol pokutovať Facebook a ďalšie sociálne siete v prípade, že budú šíriť nepravdivé správy. Pokiaľ sa zavádzajúca alebo urážlivá informácia neodstráni zo sociálnej siete do 24 hodín od jej publikovania, jej prevádzkovateľom bude hroziť pokuta vo výške až 500 tisíc eur.

Otázkou ostáva, ako na situáciu zareaguje samotný Facebook. Faktom je, že vymáhať pokutu by bolo pre Nemecko logisticky náročné, nakoľko Facebook sídli v Amerike. Takisto sa však môže stať to, že Facebook by jednoducho svoje služby v Nemecku vypol. V oboch prípadoch ide o nepravdepodobné scenáre.

Zdroj: The Next Web

Prečítajte si aj:

VIDEO: Falošné správy na Facebooku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit