Podvod, v ktorom je zneužitý Windows.

Našťastie ide len o facebookový príspevok, menej šťastné je, že cieli na používateľskú neznalosť a nepozornosť. Teraz sa obeťou stal Microsoft a podvod na Facebooku sa vydáva za odkaz na stiahnutie nového Panelu úloh. Nepríjemné na tejto situácii je fakt, že naletieť môžu aj pokročilejší používatelia.

Druhá nepríjemnosť, ktorá sa opakuje, je na strane Facebooku. Ide o platenú kampaň a príspevok sa zobrazuje ako „Sponzorovaný“. Vtedy nadobudneme pocit, že ide o legitímny obsah. Faktom ale je, že sponzorovaný príspevok je len zaplatený bežný príspevok, ktorý sa má zobrazovať určitej skupine používateľov. Neznamená to, že nejde o falošný obsah, iba to, že za zobrazovanie obsahu niekto zaplatil. Zbystrite pozornosť aj do budúcna pri iných príspevkoch, ktoré sú zaplatené.

Nová lišta znie lákavo a podvod cieli na neznalosť. V minulosti sa totiž dali do systému nainštalovať aplikácie, ktoré ho vizuálne zmenili. Postupom času týchto nástrojov ubúda a je tu ďalší fakt, že systémy Windows 10 a 11 sa nedajú meniť tak ľahko ako Windows 98 alebo XP.

Na to, že ide o podvod, sme prišli po zablokovaní stránky internetovým prehliadačom a problémom s protokolom http. Po opätovnom načítaní stránky sme sa dostali ďalej, no tým, že používa rôzne presmerovania, načítanie ďalších stránok zablokovala ochrana od operátora Orange pre domáci internet. Vtedy už bolo zrejmé, že s odkazom z Facebooku nebolo všetko v poriadku. Nesnažte sa preto prekonať varovania bezpečnostných prvkov a pokiaľ je to možné, nenechajte stránky napriek varovaniam načítať a zatvorte kartu v prehliadači.

podvod facebook a windowsZdroj: TOUCHIT

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.