Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Fernando Alonso, dvojnásobný majster Formuly 1 sa vyjadril, že štart na 24-hodinových pretekoch v Le Mans s Toyotou bude pre neho splneným snom.

Španielsky pilot sa na celú nasledujúcu sezónu šampionátu FIA World Endurance Championship  pridal k tímu Toyota Gazoo Racing a bude štartovať s modelom Toyota TS050 Hybrid vo všetkých kolách šampionátu, ktoré nekolidujú s kalendárom Formuly 1.

„Štartovať na najlepších tratiach sveta, ako napríklad Le Mans, a s najlepšími tímami na svete, ako je Toyota, to je privilégium a splnenie sna,” povedal pretekár.

TOYOTA GAZOO Racing.
World Endurance Championship. 6 Hours of Bahrain
15th – 18th November 2017
Bahrain International Circuit, Bahrain.

Alonso, ktorý má na konte dve víťazstvá v Grand Prix Monaco,  má šancu získať neoficiálne trojnásobnú korunu: víťazstvo v Monaku, v Le Mans 24h a Indianapolis 500. Štart na najslávnejších pretekoch na francúzskej trati, ktorá predstavuje najdôležitejšie kolo FIA World Endurance Championship, si vyžaduje špeciálnu prípravu. „Nemôžem sa dočkať júna, ale viem, že pred touto veľkou udalosťou musím absolvovať celú sériu testov, aby som sa dobre pripravil. K pretekom Le Mans treba pristupovať s rešpektom a presne to aj urobím,”  dodal majster Formuly 1.

Fernando Alonso (ESP) Ferrari F14-T
TOYOTA GAZOO Racing.
World Endurance Championship. 6 Hours of Bahrain
19th November 2017
Bahrain International Circuit, Bahrain.

Po prvých testoch s  TS050 Hybrid sa vyjadril: „Je to neuveriteľné auto. „Naozaj výnimočný stroj. Vďaka pohonu štyroch kolies a výkonnosti hybridného pohonu auto zrýchľuje ako raketa.  Keď vyjdete zo zákruty, cítite, ako vás sila tlačí do sedadla  a otvárate oči od údivu. Každý profesionálny pretekár by si to mal vyskúšať. ”

Alonso si bude musieť zladiť štarty vo FIA WEC s povinnosťami vo Formule 1, kde štartuje v tíme McLaren. „Vynasnažím sa byť vo forme a pripravený,” ubezpečil.

Sezónu 2018-19 FIA World Endurance Championship otvoria šesťhodinové preteky v Spa. Táto sezóna bude výnimočná, pretože ju predĺžili na dva roky a zahŕňa dvakrát preteky v Le Mans. Prvý z nich je naplánovaný na 16.-17. jún 2018.