EA a FIFA ukončia spoluprácu v júli 2023.

FIFA bola synonymom pre virtuálny futbal od konca roka 1993, kedy prišla na trh hra FIFA International Soccer. Tá bola pôvodne dostupná pre konzolu Sega Mega Drive, pričom v roku 1994 sa dostala aj na ďalšie platformy. Úspech hry bol enormný, a tak sa nová FIFA každoročne objavovala na počítačoch a herných konzolách.

FIFA 23, ktorá sa dostane na trh na jeseň 2022, bude poslednou hrou svojho druhu. EA a FIFA totiž ukončili spoluprácu a herný vydavateľ tak od júla 2023 stratí právo používať slovo FIFA v názve svojej futbalovej hry. Uvidíme, či sa nájde iný záujemca, ktorý futbalovej federácii zaplatí za túto výsadu, avšak predpokladáme, že nie.

Virtuálny futbal od EA ako taký však nekončí. Od jesene 2023 bude vychádzať pod novým názvom EA SPORTS FC. Z hľadiska hrateľnosti, hernej ponuky a audiovizuálneho spracovania, by sa nemalo nič zmeniť. Jedinou zmenou tak bude iba kozmetická, avšak pomerne dôležitá úprava názvu.

EA vo svojom oficiálnom vyhlásení tvrdí, že EA SPORTS FC ponúkne obľúbené režimy, ako je Ultimate Team, režim kariéry, Pro Clubs a VOLTA Football. Herný vydavateľ takisto vlastní licencie na použitie mien viac ako 19-tisíc hráčov, 700 tímov, 100 štadiónov a 30 futbalových líg. Z praktického hľadiska by teda strata licencie na značku FIFA nemala predstavovať až taký problém – virtuálni hráči, ktorí budú pobehovať po ihrisku, sa budú volať a budú vyzerať ako ich reálne predlohy.

O ukončení spolupráce medzi EA a FIFA sa špekulovalo už niekoľko týždňov pred oficiálnym oznámením. Hlavným dôvodom ukončenia licencovania mala byť nízka pridaná hodnota, ktorú EA získalo od futbalovej federácie. Prakticky jediný prínos licencie totiž spočíval iba v názve FIFA.

Zdroj: EA

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit