Má prekladač stránok pre tých, ktorí nechcú posielať dáta do cloudu.

Zároveň sa skončila podpora verzie Firefox ESR 102. Ide o verziu s dlhodobou podporou a tieto verzie bývajú označované ako long-term. Podobné označenie, keďže je to anglický termín, používa napríklad aj Microsoft alebo distribúcie Linuxu. Znamená, to že daná verzia bude fungovať a bude spravovaná počas vopred definovaného obdobia, spravidla hovoríme o rokoch.

Späť k aktuálnej verzii 118, ktorá má teraz zabudovaný prekladač webových stránok. Anglický jazyk je predvolene stiahnutý off-line, ďalšie jazyky si budete musieť stiahnuť. Stále je tu možnosť využívať on-line preklad. Novinkou je, že sa preklad vykoná na počítači používateľa a v nastaveniach sa dá vybrať, ktoré jazyky si chcete stiahnuť, ktoré stránky sa budú prekladať automaticky a pre ktoré jazyky alebo webové stránky nebude ponúkaný preklad. Hlavnou nevýhodou je, že zatiaľ nemáte k dispozícii slovenčinu ani češtinu.

Okrem tejto hlavnej funkcie novej verzie je tu vylepšenie ochrany pred tzv. odtlačkami prstov. Vaše prehliadanie na internete môže byť identifikované skriptami, ktoré Firefox v štandardnom nastavení blokuje. Obmedzuje napríklad písma, ktoré stránka môže zistiť z vašej systémovej konfigurácie a použijú sa len obmedzené možnosti na zobrazenie fontov. Aj to je jeden zo spôsobov, ako neumožniť poskladať z drobkov vašu identitu. Tiež prechádza na matematickú knižnicu FDLIBM, ktorá takisto pomôže v zachovaní anonymity a zhoršení vytvárania vašich odtlačkov prstov servermi na internete.

firefox preklad nastavenie jazykovZdroj: TOUCHIT

Zdroj: Mozilla

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.