Firefox bude podporovať staré Windowsy minimálne do roku 2024.

To vám dá čas na prípadný upgrade systému či hardvérovej konfigurácie počítača. Najmä je to ale čas pre Firefox, ktorý si používatelia nechajú a nebudú hľadať náhradu. Na Windows 7 / 8.1 bude bežať ako doteraz, no ako zároveň pripomenul web TechSpot, Google Chrome a iné prehliadače založené na jadre Chromium už na týchto systémoch nefungujú.

Na upresnenie, fungujú ich staré verzie bez možnosti aktualizácie. Kto má nejaké funkčný prehliadač, môže ho aj naďalej používať, no s rizikom zraniteľností, ktoré budú skôr či neskôr zneužité. Plány vývojárov sú ovplyvnené aj tým, že v januári skončila oficiálna podpora uvedených systémov.

Pri Windows 7 vrátane rozšírenej platenej podpory (Extended Security Updates) v dobe trvania maximálne troch rokov využívanej hlavne firmami. Posledný januárový deň tohto roku to a „archívnymi“ Windows vzdala Opera a platí rovnaký osud ako pri prehliadačoch s jadrom Chromium. Google Chrome sa neaktualizuje na starých systémoch od verzie 110.

Detailnejšie informácie nájdete na blogu Opery.

Mozilla funguje inak a jej Firefox má dve hlavné línie vydávania nových verzií, keď nepočítame testovacie zostavy. Na stránke Bugzilla sú informácie o tom, že Firefox bude na starých systémoch bežať do zostavy Firefox 115 ESR (Extended Support Release). To je zostava s rozšírenou podporou. Takáto zostava dostáva len bezpečnostné aktualizácie bez nových funkcií a vylepšení.

firefox-about-wndZdroj: TOUCHIT

Tie sú zakomponované postupne a nie na mesačnej báze, ako je to v prípade „bežnej“ verzie tohto prehliadača. Existuje aj stránka nazvaná Firefox Release Calendar, ktorá uvádza vydávanie jednotlivých verzií. Tu sa dozviete dátumy vydania aj tzv. dátumy zjednotenia. Napríklad Firefox 123 Nightly bude vo verzii Beta označený ako 122 a ESR verzia bude mať číslo 115.6.

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.