Vynucovanie používania prehliadača Edge je podľa nás nekalé.

Využíva sa princíp zamieňania prvkov ale to už sa deje roky. Veľké tlačidlo oproti malému textovému popisu pod ním, ak máte opačný názor ako výrobca. S týmto ste sa už asi stretli aj vy a netýka sa len Windows 10. Deje sa to aj v aplikáciách aj na webe ale aj na smartfónoch. Robia to dokonca aj niektoré antivírusové firmy. Magazín The Verge priniesol správu o tom, že Mozille sa podarilo aktivovať ich prehliadač ako hlavný a obišiel tak zvýšenú „ochranu“ proti tejto zmene vo Windows 11.

Microsoft síce stále ponúka spôsob prepínania predvolených prehliadačov vo Windows 10, ale je to náročnejšie ako jednoduchý proces prepnutia na Edge vo Windows 10. Tento proces na jedno kliknutie nie je oficiálne dostupný pre nikoho iného ako pre Edge, až doteraz.

Firefox 91 z 10. augusta, prináša možnosť zmeniť predvolený prehliadač rovnako jednoducho ako keby ste si nechali nanútiť Edge. Vďaka reverznému inžinierstvu, môžete Firefox nastaviť ako predvolený z prehliadača a on vykoná všetku prácu na pozadí bez ďalších výziev. Tým sa obchádza ochrana Microsoftu proti únosom, ktorú spoločnosť zabudovala do systému Windows 10, aby zabezpečila, že škodlivý softvér nebude môcť zmeniť predvolené aplikácie. Spoločnosť Microsoft informovala, že tento postup nie je v systéme Windows podporovaný.

Mozilla sa snaží presvedčiť Microsoft, aby zlepšil predvolené nastavenia prehliadača v systéme Windows od svojho otvoreného listu Microsoftu v roku 2015. Nič sa nezmenilo a Windows 11 teraz ešte viac sťažuje prepínanie predvolených prehliadačov. Zdá sa, že to bola posledná kvapka, pretože Mozilla začala implementovať svoje zmeny vo Firefoxe krátko po júnovom predstavení systému Windows 11.

Diskriminovať ostatné prehliadače nie je ochrana. Toto nie je prvý raz čo Microsoft protežoval svoj prehliadač. Ostatné prehliadače tak majú citeľne zhoršenú situáciu. Teraz je to len prehliadač internetu, čo to bude nabudúce? Program na prezeranie fotografií alebo emailový klient?

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.