Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mesto Trnava dostalo v stredu 13. októbra 2021 na bezplatnú ročnú výpožičku automobil Renault ZOE. Ide o elektromobil, ktorý funguje na princípe tzv. komunitného car-sharingu, teda zdieľania vozidla v rámci vopred určenej skupiny ľudí, ktorí sa do služby zaregistrujú. Automobil budú využívať zamestnanci samosprávy na služobné účely pri cestách za povinnosťami v meste a jeho okolí.

Elektromobil odovzdali vedeniu mesta partneri projektu – zástupcovia spoločností TT car, autorizovaného dílera značky Renault, Patrik Blechárž, ktorá vozidlo venovala a bude zabezpečovať technickú podporu a servis, obchodný riaditeľ spoločnosti INFOCAR Peter Haník a riaditeľ Renault Slovensko Richard Evanson. Súčasťou spoločného stretnutia na nádvorí radnice bolo aj predstavenie vozidla a inštruktáž pre jeho budúcich vodičov.

„Vozidlo je doplnené špeciálnym zariadením a softwarom s mobilnou aplikáciou flexiBee, ktoré sme vyvinuli,“ vysvetľuje P. Haník. „Táto aplikácia umožňuje používateľom jednoduchý prístup, praktickú rezerváciu a efektívne zdieľanie vozidla bez nutnosti odovzdávania si kľúčov od vozidla.“

Inovatívna služba flexibee vyšla z dielne spoločnosti INFOCAR, ktorá má v prevádzke komunitného zdieľania elektromobilov viacročnú prax. Elektromobil ZOE si už zaobstaralo viacero komunít a organizácií, pričom záujem o zdieľanie ekologického automobilu v uzavretej komunite naberá na popularite. Medzi používateľmi, ktorí môžu využívať jeho benefity, je už aj Mesto Trnava.

„Na elektromobily v mestskom vozovom parku sme prešli už pred pár rokmi a máme s nimi výborné skúsenosti. Robíme množstvo opatrení zameraných na ochranu životného prostredia a zmiernenie dopadov zmeny klímy a preto je samozrejmé, že ako inštitúcia neprispievame k zhoršovaniu situácie produkciou emisií z mestských vozidiel. Nový elektromobil je, navyše, zaujímavý aj smart riešením, a takéto inovácie v Trnave oceňujeme,“ hovorí primátor Peter Bročka.

Značky: