Novinka môže uľahčiť a urýchliť nájdenie žiadanej fotografie.

Google neustále vylepšuje svoju službu Fotky, ktorá je určená na zálohovanie fotografií a screenshotov z mobilného zariadenia a počítača. Najnovšou novinkou je zakomponovanie OCR filtra, ktorý dokáže rozpoznať text na fotke alebo obrázku.

Využitie OCR filtra vo Fotkách Google umožňuje rýchlejšie vyhľadávanie niektorých fotiek alebo obrázkov. Do vyhľadávania totiž stačí zadať kľúčové slovo a pokiaľ sa nachádza na niektorom zo zálohovaných obrázkov, daná fotka alebo screenshot sa zobrazí vo výsledkoch vyhľadávania.

Fotky Google tiež umožňujú hľadať fotky podľa objektov, dátumov, lokality a tiež aj osoby, resp. tváre. Niektoré zahraničné weby prišli s informáciou, že zoskupovanie tvárí prišlo do Európy až v týchto dňoch, u nás v redakcii však funguje už niekoľko rokov. Vyhľadávanie pomocou textu nám však zatiaľ nefunguje, funkcia je sprístupňovaná postupne.

Google využíva svoj OCR filter aj v rámci služby Google Lens, ktorá umožňuje v reálnom čase identifikovať objekty okolo vás a tiež ponúka vizuálny preklad nápisov a oznámení – stačí iba namieriť fotoaparát telefónu. Google Lens je tiež súčasťou služby Fotky a umožňuje identifikovať objekty na vašich fotkách alebo jednoducho skopírovať text zo screenshotu.

https://twitter.com/can/status/1164040505333731328

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Roman odporúča: Aplikáciu Fotky Google používam na zálohovanie svojich fotiek

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit