Funguje na všetkých smartfónoch a je zadarmo.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo je najcennejšie na vašom smartfóne? Pre niekoho je to samotný telefón, avšak keď ho stratíte alebo vám ho niekto nedajbože ukradne, tak si uvedomíte, že viac vás bude mrzieť strata dát. Pravdepodobne vás bude hnevať, že ste prišli o stovky fotiek a videí z dovoleniek, vašich detí, kamarátov a rodiny.

Otázku dát budete tiež riešiť pri prechode zo starého smartfónu na nový. Niekto to rieši skopírovaním súborov na pamäťovú kartu, ktorú iba presunie do nového telefónu – ak je k dispozícii slot pre takéto úložisko.

Lepším riešením je zálohovanie dát mimo telefón. Či už do počítača, na externý disk alebo do niektorého z cloudových úložísk. K dispozícii je viacero riešení a niektoré z nich sú zamerané špeciálne na zálohovanie fotiek. Osobne som si obľúbil aplikáciu Fotky Google a to z niekoľkých dôvodov:

1. Je súčasťou základnej výbavy Androidu

Aplikáciu Fotky Google nájdete predinštalovanú prakticky v každom smartfóne či tablete so systémom Android. Stačí sa do nej prihlásiť a následne bude automaticky zálohovať vaše fotografie do cloudu. Aplikáciu nájdete v telefóne pod názvom Fotky.

motorola one. Aplikáciu Fotky nájdete predinštalovanú

2. K dispozícii je zadarmo

Fotky Google ponúkajú dva režimy zálohovania fotiek a videí. V režime vysokej kvality získate neobmedzené úložisko zadarmo, pričom sa vaše fotografie zálohujú v rozlíšení do 16 Mpx a videá v rozlíšení do 1080p. Toto je kvalita, ktorá bohato postačuje bežným používateľom a ponúka vysoké rozlíšenie pre potreby prezerania fotiek na ľubovoľnom zariadení či pre ich tlač.

Môžete si zvoliť aj zálohovanie v originálnej kvalite. V takom prípade sa využívajú vaše dáta v cloudovom úložisku Disk Google. 15 GB získate zadarmo, ďalšie miesto si môžete dokúpiť. Osobne využívam neobmedzené úložisko vo vysokej kvalite.

Huawei P30 Pro

3. Funguje na všetkých zariadeniach

Fotky Google sú predinštalované v zariadeniach so systémom Android. Stiahnuť si ich môžete aj do iOS zariadení a pomocou iOS aplikácie si môžete prezerať vašu knižnicu fotiek a zálohovať si dáta z iPhonu.

K dispozícii je tiež webová verzia, ktorá funguje v ľubovoľnom internetovom prehliadači. A aj pomocou nej si môžete prezerať a zálohovať fotky, ktoré máte uložené priamo v počítači.

Službu Fotky Google si tak môžete premeniť na centrálne úložisko pre všetky vaše fotky bez ohľadu na ich zdroj. Takisto k nim môžete pristupovať z ľubovoľného zariadenia. Je to praktické.

Google Fotky sú výbornou službou na zálohovanie fotiek

4. Obsahuje aj základný editor…

Súčasťou mobilnej aplikácie Fotky Google sú základné možnosti úprav. Fotografie môžete orezať, aplikovať filtre a pohrať sa s nastavením svetla a farieb. A keď budete potrebovať pokročilú editáciu, priamo z Fotiek Google môžete aktivovať úpravu v ďalšej aplikácii.

Fotky Google obsahujú základný editor

5. … a ďalšie praktické funkcie

Fotky Google ponúkajú aj ďalšie praktické funkcie. Najviac som si obľúbil vyhľadávanie vo fotkách. Stačí zadať rok, mesiac, miesto alebo objekt, čo výrazne urýchľuje nájdenie žiadanej fotky.

Aplikácia tiež umožňuje rýchle zmazanie fotiek z telefónu, ktoré sú zálohované v cloude a nedávno pribudla aj funkcia, pomocou ktorej si môžete z vašich fotiek vytvoriť fotoknihu. Priamo v aplikácii. Je to jednoduché a rýchle.

Fotky Google vám tiež automaticky vylepšujú niektoré fotky, aplikujú efekty, tvoria koláže a albumy alebo fotografie triedia podľa osoby, miesta a veci, ktorá sa na nej nachádza.

Priamo v aplikácii si vytvoríte fotoknihu

Aby sme to zhrnuli. Aplikáciu Fotky Google môžete využiť na prezeranie fotiek, ktoré sú vo vašom zariadení a ktoré máte zálohované v cloude. Takisto ju využijete na zálohovanie fotiek, ich základnú úpravu a rýchle zdieľanie s vašimi známymi.

Samozrejme, nie každému bude vyhovovať, že sa jeho fotografie ukladajú na serveroch spoločnosti Google. V mojom prípade však výrazne prevažujú výhody, ktoré mi táto služba ponúka.

Google Play
App Store

Fotky Google pre Android a iOS

Celú sériu redakčných odporúčaní nájdete – TU

Prečítajte si aj:

Miro odporúča: Hľadal som perfektné smart hodinky, našiel som Apple Watch 4 generácie!

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit