Vývoj v oblasti výkonných fotoaparátov je nezadržateľný. Obrovskou konkurenciou sú smartfóny, a tak musia byť bezzrkadlové fotoaparáty rovnako dynamické, ľahko použiteľné a odovzdanie výsledkov musí byť okamžité.

Takéto fotoaparáty zaujmú kvalitou výsledku, ktorá je založená na super optike, vymeniteľných objektívoch a odolnosti celého riešenia. Za takéto fotoaparáty sa ale aj poriadne platí, sú to nástroje do rúk profesionála. Vyskúšali sme si Panasonic Lumix GH5 II a prvé skúsenosti máme aj s Canon EOS R3.

Panasonic Lumix GH5 II – ideál pre youtubera

GH5 II poskytuje veľmi dobrú kvalitu obrazu aj zvuku, má vhodný pomer výkonu a hmotnosti. Je dostatočne robustný na každodenné používanie a výmenou objektívov ho viete prispôsobiť svojim potrebám. Voči predchádzajúcej verzii prichádza s lepším snímačom aj výkonnejším obrazovým procesorom Venus Engine. Hlavnou novinkou je interné video v kvalite C4K 4:2:2, 10-bit v 60p a Wi-Fi streamovanie videa v 1080/60p priamo z fotoaparátu. Ergonomický dizajn umožňuje pohodlné držanie GH5 II v ruke.

Panasonic Lumix GH5 II má všetky moderné technológie a poskytuje veľmi kvalitné výsledkyZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT.sk
Panasonic Lumix GH5 II má všetky moderné technológie a poskytuje veľmi kvalitné výsledky

10-bitová kvalita

GH5 II vychádza z predchádzajúceho modelu, ale využívali sme hlavne jeho 10-bitový interný záznam videa v kvalite C4K/4K 60p s farebným vzorkovaním 4:2:2 a súčasným HDMI výstupom 4:2:2 10-bit. Točili sme do formátu V-Log L. To ale znamená, že všetky fotky aj videá musíte ďalej softvérovo spracovať v počítači. Bez spracovania vyzerá obraz plochý a bez šťavy. Snímač Digital Live MOS má rozlíšenie 20,3 Mpx a je vybavený antireflexnou vrstvou.

Na zaostrovanie sa môžete spoľahnúť

Výborná vlastnosť na GH5 II je automatické zaostrovanie. Na to používa systém inteligentného rozpoznávania objektov, takto sa rozpoznajú ľudia aj zvieratá. Pritom GH 5 II ďalej rozpoznáva aj oko osoby, tvár a telo. Ako sme si vyskúšali, na zaostrovanie sa môžete celkom spoľahnúť. Obraz je pritom stabilný aj keď sme sa pri natáčaní videa pohybovali. Stabilizácia je veľkou prednosťou tohto fotoaparátu.

Displej a jeho orámovanie

Väčšinu ovládania sme realizovali cez dotykový 3,0-palcový displej. Pri natáčaní samého seba si ho môžete otočiť do polohy, že sa vidíte a pritom vám nebránia káble od externého mikrofónu alebo slúchadiel. Ak beží natáčanie, displej má okolo seba červené orámovanie, tiež vidíte, že nahrávate zvuk. Displej má dobrý jas a lepšiu reprodukciu farieb v porovnaní s pôvodnou verziou.

Nič sa mu nestane v teréne

Panasonic Lumix GH5 II je výborne utesnený voči prenikaniu vlhkosti a prachu. Životnosť mechanizmu uzávierky je zhruba 200-tisíc cyklov, je to viac ako je morálna životnosť tohto stroja. Predný a zadný rám je vyrobený z horčíkovej zliatiny a fotoaparát je odolný proti striekajúcej vode, prachu a mrazu až do teploty -10 °C. LUMIX GH5 II používa Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 5 GHz a 2,4 GHz.

Napájanie a záznam

Batéria má kapacitu 2200 mAh, na profi prácu odporúčame prikúpiť ďalšiu ďalšia batériu. GH5 II môžete nabíjať cez USB-C port a nabíjanie funguje aj pri práci s fotoaparátom.

GH5 II má výbavu pre dve SD karty, obe musia byť s extra vysokou rýchlosťou. Pri bežných kartách vám umožní fotoaparát nahrať tak minútu záznamu a vypíše, že viac nemá ako ukladať. Druhá vec po nákupe batérie sú tak SD karty UHS-II/V90.

PanasonicGH5II-2.jpg – Ak to myslíte vážne, potom okrem ceny fotoaparátu počítajte aj s cenami za objektívyZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT.sk
PanasonicGH5II-2.jpg – Ak to myslíte vážne, potom okrem ceny fotoaparátu počítajte aj s cenami za objektívy

Živé vysielanie priamo z fotoaparátu

GH5 II je pripravený na živé vysielanie na YouTube alebo na Facebooku. Môžete ho realizovať cez káble, ale výhodná forma je živý streaming bezdrôtovo. Na to je určená mobilná aplikácia LUMIX Sync. Panasonic sľubuje, že pripravuje ďalšie aktualizácie firmware a takto bude zvyšovať funkčnú výbavu GH5 II.

Ceny: samotné telo GH5 II: 1699 €, objektív Leica DG Vario-Summilux 10-25 mm f/1,7 ASPH: 1799 €, objektív Leica DG Vario-Summilux 25-50 mm f/1,7 ASPH: 1999 €, mikrofónový adaptér Panasonic DMW-XLR1E: 399 €

Zapožičal: Panasonic

Canon EOS R3 –výkonný prístroj na športovú a reportážnu fotografiu

EOS R3 vychádza z modelu EOS-1 a prináša všetky moderné technológie do bezzrkadlového systému. Tento fotoaparát sme si vyskúšali pri jeho premiére na slovenskom trhu.

Nový snímač aj procesor

Základom je úplne nový snímač s rozlíšením 24,1 miliónov megapixelov typu CMOS. Vďaka expozičným časom v rozsahu 30 sekúnd až 1/64000 sekundy dokáže zachytiť rýchlo sa pohybujúce objekty. Pri použití elektronickej uzávierky je možné fotografovať rýchlosťou až 30 snímok za sekundu pri automatickej expozícii a automatickým ostrením so sledovaním objektu, a to aj pri snímaní do formátu RAW. K dispozícii je aj eliminácia blikania svetiel.

Rýchlosť ostrenia je len 0,03 sekundy a práve preto je EOS R3 vhodný na šport a reportáže. Vybavený je systémom automatického ostrenia Dual Pixel CMOS AF II a zdokonaleným algoritmom hĺbkového učenia na ostrenie. K dispozícii je detekcia oka (človek alebo zviera), tela a tváre. Je tiež vybavený funkciou sledovania vozidiel vrátane motocyklov, formúl s otvoreným kokpitom, a to s možnosťou priority vozidla alebo prilby vodiča. EOS R3 dokáže zaostriť pri úrovni osvetlenia už od -7,5 EV.

Canon EOS R3 aj s novými objektívmi je pripravený aj do drsného prostrediaZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT.sk
Canon EOS R3 aj s novými objektívmi je pripravený aj do drsného prostredia

Zaostrenie aj pohybom oka

Na kontrolu nad automatickým zaostrovaním ponúka EOS R3 tri rôzne spôsoby výberu ostriacich bodov: rýchly ovládač quick smart, multifunkčný ovládač a po novom aj výber pohybom oka fotografa. Ovládanie automatického ostrenia okom posilňuje prirodzené prepojenie medzi fotoaparátom a fotografom. Táto metóda presúva bod zaostrenia tam, kam smeruje pohľad fotografa na scéne.

Päťosová interná stabilizácia obrazu zlepšuje možnosti fotografovania a filmovania z ruky za pohybu. Tiež môže spolupracovať s optickým stabilizátorom objektívov radu RF.

CanonEOS-R3-2.jpg – Zaostrovanie sa naozaj dá realizovať pohybom okaZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT.sk
CanonEOS-R3-2.jpg – Zaostrovanie sa naozaj dá realizovať pohybom oka

Rýchle odovzdanie fotografií

Na rýchle odovzdanie fotografií využíva Bluetooth 5.0 a Wi-Fi 5 GHz či zabudovaný gigabitový ethernetový port. Úchyt na smartfón ako doplnkové príslušenstvo umožňuje upevniť smartfóny k fotoaparátu a prenášať snímky prostredníctvom aplikácie MFT. Aj firmaware EOS R3 sa dá aktualizovať cez smartfón.

Možnosti záznamu videa

EOS R5 ponúka možnosť záznamu videa vo formáte 6K 60p RAW. V súboroch sa dá následne upravovať expozícia či vyváženie bielej. Záznam vo formáte 4K až do 60p sa prevzorkováva zo 6K. EOS R3 dokáže tiež natáčať v 4K pri 120p.

Na zmenšenie veľkosti súborov je možný záznam videa do formátu CRM light alebo MP4 s kompresiou All-I, IPB alebo IPB light, pričom si môžete zvoliť rôzne dátové toky. Dva sloty na pamäťové karty (vrátane UHS-II SD a CFexpress) umožňujú záznam videa vo formáte 6K RAW a podporujú súbežný zápis na obe karty vo formáte MP4.

Funkcia Canon LOG 3 umožňuje 10-bitový interný záznam s vyšším dynamickým rozsahom alebo 10-bitový záznam HDR PQ, ktorý minimalizuje nutnosť úprav alebo gradácie farieb v postprodukcii.

ideo je veľkou výhodou vyklápací displejZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT.sk
Pri nakrúcaní videa je veľkou výhodou vyklápací displej

Elektronický hľadáčik

EOS R3 je vybavený novým elektronickým hľadáčikom a ten pracuje bez zatmenia pri expozícii fotky. Oneskorenie uzávierky je len 20 ms. Dotykový displej je otočný a výklopný.

Celkovo je EOS R3 vynikajúci stroj, tešíme sa na jeho plnohodnotný test. Testovacie fotky nájdete na našom webe.

Cena: samotné telo EOS R3 – 5999 €

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.