Vyzerá to, že obe strany budú spokojné.

Getty Images, server, ktorý zastupuje viac ako 200 000 fotografov, nebol spokojný s praktikami Googlu. Ten totiž zobrazoval obrázky vytiahnuté z tejto fotobanky. Čo by samo os sebe nemuselo byť tak zlé. Avšak zobrazoval ich v plnom rozlíšení.

Takéto fotky stoja stovky EUR. Fotografi a v konečnom dôsledku aj samotný server prichádzali o svoje zisky. Nedá sa povedať, že mnohým išlo vyslovene o kradnutie fotiek. Mnohí tak fotografiu stiahli zadarmo nevedome. Napriek tomu ale porušili autorské práva.

Google sa s Getty dohodli na uzavretí viacročného licenčného kontraktu. Vyhľadávač dostane linky, ktoré zabezpečia, že nájde správne obrázky. Resp. stránky, odkiaľ sa dajú stiahnuť a priame linky nebude poskytovať. Takisto bude Google zobrazovať informáciu o tom, či treba za obrázok platiť alebo nie.

Getty Images totiž obvinili Google pred Európskou komisiou z toho, že sa dajú obrázky sťahovať len tak, bez návštevy stránky, odkiaľ pochádzajú. Google takéto niečo už dávno umožňuje, avšak je celkom logické, že zatiaľ neodkázal obsiahnuť všetky obrázky.

Preto je treba takúto kooperačnú dohodu. Zoberte si len koľko obrázkov pribúda na celom svete každú sekundu. Hoci fotobanky nemajú pravdepodobne čísla v státisícoch, ide vždy o veľký dopad na porušovanie autorských práv.

Je príjemné vidieť, že veľké firmy spolu vedia spolupracovať bez nejakých súdnych prieťahov a následnej mediálnej pozornosti. Koľko takáto dohoda obe strany stojí, nie je známe.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Tipy na webslužby s obrázkami a grafikou zadarmo

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.