Obrázkov je na internete obrovské množstvo. Svoje o tom vie každý, kto použije vyhľadávač a prepne sa do zobrazenia na hľadanie obrázkov. My vám ponúkame tipy na stránky, kde získate obrázky zadarmo. Teda také, ktoré môžete následne použiť vo svojich prezentáciách, na webových stránkach alebo ako pozadie pracovnej plochy. Nebudete kradnúť a riskovať, že sú obrázky alebo grafické súbory chránené autorskými právami, ktoré by nepovoľovali voľné použitie.

Pre vašu pracovnú plochu

Pozadie pracovnej plochy na počítači si môžete prispôsobiť podľa seba. Na výber máte viac obrázkov ako ponúka operačný systém. Špecializované stránky ponúkajú desaťtisíce obrázkov špeciálne upravených na rozlíšenie vášho displeja. Odporúčame napríklad www.desktopnexus.com, kde nájdete obrázky všetkých kategórií vrátane kreslených tapiet na plochu ako z rozprávok a snových krajín.

Server Nexus s netradične ladených „rozprávkovými“ motívmi

Extra webom, kde nájdete naozaj unikátne kresby na pozadie vášho systému, je stránka www.deviantart.com. Vyberať môžete z rôznych kategórií, obrázky sú fantasy, sci-fi, podľa námetov filmov a hier atď. Web, na ktorom strávite naozaj veľa času, je z čoho vyberať. Ďalšie weby, ktoré odporúčame, sú www.hdwallpapers.net, wallcoo.net a wallpaperstock.net.

Wall Heaven má fantasy alebo netradične komponovanú grafiku

Na nich si môžete vyberať takisto podľa kategórií alebo vyhľadať podľa názvu. Pri výbere obrázka si vyberáte z viacerých rozlíšení a na výber máte formáty obrázkov aj pre váš tablet alebo smartfón.

 

Pre vašu prácu

Hľadať obrázky môžete kdekoľvek, avšak nikdy neviete, či neporušíte práva na ich šírenie a používanie. Preto odporúčame využiť fotobanky, kde sa presne dozviete, čo sa dá s obrázkom vlastne robiť. No a samozrejme na bežné použitie v prezentácii, v školskom projekte alebo vašich webových stránkach môžete využiť niektorú z týchto fotobánk.

Dreamstime je ideálny server na profesionálne obrázky, fotografie a grafiku

Všetky obrázky môžete využívať a získavať zadarmo. Stačí zadať kľúčové slovo v anglickom jazyku a dostanete najlepšie obrázky. Ide o fotobanky www.pexels.com, www.freeimages.com alebo napríklad www.pixabay.com. Nájdete tu zásobu vhodných obrázkov, hoci také skutočne profi obrázky, neraz aj krajšie bývajú doménou platených powerbánk.

Pixabay je dobrá fotobanka s obrázkami zadarmo

Tvorcovia tam vytvárajú špecializovanú grafiku alebo umiestňujú profesionálne nasvietené a fotené portréty ľudí. Takéto obrázky nájdete na serveroch ako www.fotolia.com, www.dreamstime.com alebo pravdepodobne najznámejšie na svete www.istockphoto.com. Výhodou na týchto fotobankách je práve licenčný model. Áno, za fotky treba platiť podľa ich typu a kvality (rozlíšenie, formát…), ale máte aj možnosť exkluzivity.

Kúpiť si napríklad obrázok tak, aby ste sa stali výhradným vlastníkom a nikto iný ho už nepoužil. Vyhnete sa tomu, že v záhlaví stránky alebo na obálke magazínu bude mať rovnaký obrázok aj vaša konkurencia.

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.