V teste si zmerali svoje schopnosti tie najzaujímavejšie zariadenia tohto roka.

Do nášho fototestu sme zaradili smartfóny od výrobcov Xiaomi, Samsung, Honor a Oneplus. V týchto dňoch sa takmer všetka pozornosť sústredila hlavne na novinku z dielne Xiaomi – Pocophone F1. Proti tomuto zaujímavému smartfónu sme postavili ďalšie dve zariadenia, ktoré taktiež spadajú do kategórie dostupnejších, pričom sú dostatočne výkonné, aby poskytli aj náročným používateľom čo najlepší používateľský zážitok. Štvoricu uzatvára vlajkový model, takpovediac z iného súdka, Samsung Galaxy S9+.

Fototest zahŕňa denné a nočné scény. Tie majú čo najautentickejšie priblížiť ostrosť a farebné podanie testovaných smartfónov v daných podmienkach. Porovnávali sme iba automatické režimy fotoaparátov a fotili sme tak, ako fotí drvivá väčšina používateľov. To znamená, že od fotoaparátu sme požadovali okamžité reakcie a zo snímanej scény sme vytvárali iba jednu fotografiu. 

Fotografie boli zhotovované z ruky a s čistým objektívom. Pre upresnenie, smartfóny Honor Play a Pocophone F1 prichádzajú s prednastaveným automatickým režimom s podporou AI. Prvé tri denné scény, fotené týmito zariadeniami, sú už na prvý pohľad farebnejšie ako konkurenčné. Ostatné denné ako aj nočné scény sú fotené už bez použitia AI. Podľa nás umelá inteligencia veľmi prifarbovala výsledné fotografie a tie nepôsobili prirodzene.

Scéna 1

S touto scénou si najlepšie poradil Honor Play. Podanie farieb je najvernejšie a vykreslenie detailov je dostatočné. Dobre sa darilo Samsungu Galaxy S9+ (najlepšie detaily) a Oneplus 6. Pri druhom menovanom je fotografia ladená do chladnejších tónov, čo síce nezodpovedalo úplne realite, ale fotografia je pekne detailná. Pocophone v tmavších častiach ponúka taktiež dobré detaily. Horšie je na tom iba podanie žltej farby. Pri nej prichádza k miernemu „prepáleniu“ a tento fakt kazí inak celkovo dobrý dojem z fotografie.

Scéna 2

V druhej scéne sa do popredia dostali snímky z Galaxy S9+ a Oneplus 6. Tieto fotografie sú na rozdiel od zvyšných dvoch ostrejšie a sú menej preexponované.

Scéna 3

V tejto scéne vynikne výrazne modrá obloha pri Honor Play a Pocophone F1. Umelá inteligencia zvýraznila farby a pridala fotkám nádych “omalovánky”. V tomto prípade si lepšie viedol Honor Play a hnedú farbu až tak neoživil a smerom k základu zvonice ostala fotografia dobre vyfarbená. Pochváliť musíme opäť dvojicu Galaxy – Oneplus.

Scéna 4

V kvetinkovo-farebnom “pekle” sa najlepšie zorientoval Honor Play a výsledné podanie farieb je najmenej agresívne. Scénu zvládli dobre aj ostatné smartfóny.

Scéna 5 

Piatu scénu ovládol Pocophone F1. Podanie farieb je najrealistickejšie a prestup modrej oblohy do tmavších farieb je prirodzený. Výsledky ostatných fotoaparátov sú vyrovnané.

Test je rozdelený do dvoch častí:

    1. Denné fotografie
    2. Nočné fotografie a verdikt

1 2

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.