Zameranie na nočné fotografie, to je posolstvo výrobcu na sériu S22.

V tomto teste bude hodnotený model S22+, ktorý prišiel do redakcie medzi prvými oficiálnymi kusmi. Teda s hotovým softvérom a možnosťou fotografovať a snímky považovať za hotové. Je ale prirodzené, že Samsung z času na čas počas životnosti smartfónu pridáva aktualizácie aj pre fotoaparát a vylepšuje ho.

Snímky v tomto fototeste pochádzajú z mestečka Girona a vedľajšej dedinky Besalú (jedno z dejísk nakrúcania Game of Thrones), vzdialených asi 1,5 hodiny cesty od Barcelony. Cestu hradila spoločnosť Samsung, to bola celá participácia na tomto fototeste. Rovnako ako vy aj Samsung sa dozvedá výsledky až po zverejnení týchto poznatkov a skúseností. Inak firma nijakým spôsobom nezasahovala do spôsobu testovania.

Galaxy S22 a S22+ majú identické fotoaparáty, rozdiely sú v iných častiach smartfónu. Z pohľadu fotografovania teda dostávate rovnaké možnosti pri oboch modeloch. Každý, kto uprednostňuje hlavne foto výbavu, má o rozhodovanie menej a má možnosť ušetriť kúpou lacnejšieho modelu bez prívlastku „plus“.

Výbava na fotenie

Základom je 50 Mpx fotoaparát. Ide o štandardný širokouhlý objektív. K nemu výrobca pridal 12 Mpx ultraširokouhlý objektív a 10 Mpx teleobjektív. Z nejakého dôvodu ho na svojich stránkach nazýva „telefotografický“. Otázku, prečo toto názvoslovie nepoužil napríklad na „širokofotografický“ objektív, nechám na vás.

Fotoaparát

Aplikácia sa nezmenila a dostávate klasiku v podobe Samsungu. Tým, že ide o rýchly telefón, aj fotoaparát pracuje rýchlo. Dá sa hovoriť o tom, že nezmeškáte žiadnu momentku, reakcie aplikácie sú rýchle, rovnako aj zaostrovanie a výsledné vytvorenie fotografie. Režimy fotenia si môžete prispôsobiť podľa svojich potrieb. Napríklad si pridať nočný režim na hlavný panel fotoaparátu, ľahšie sa na tento režim prepnete.

Umelá inteligencia ale vyhodnocuje scénu a tak vám v prípade potreby nočný režim navrhne. Rovnako to funguje aj pri jedle, krajine alebo iných typoch objektov, ktoré AI rozpoznáva. Moje skúsenosti s rozpoznávaním scény sú nasledovné. Tí z vás, čo s telefónmi Galaxy fotíte, poznáte AI režim. Ikona sa zobrazí na displeji, no nemusíte ju potvrdiť ťuknutím. Vtedy je to návrh, avšak aplikuje sa automatický režim.

Pri nakrúcaní videa máte možnosť aktivovať Auto Framing, ktorý rozpozná až do 10 ľudí na scéne a bude udržovať ich tváre zaostrené a na scéne. To je vhodné pri nakrúcaní skupinového videa, kde máte ľudí bez výrazných pohybov. Ideálne je to napríklad na nakrúcanie rozhovorov. Funkciu treba zapnúť ešte pred samotným nahrávaním.

Portrétový režim je niečo, čo veľmi v obľube nemám. Stretol som sa s viacerými názormi pre a proti a je to každého voľba. Najlepšia cesta je podľa mňa štandardné rozostrenie cez optiku ako umelohmotné rozmazávanie. Je to až príliš, nehovoriac o doplnkových efektoch. To sú presne tie efekty, ktoré si raz vyskúšate, poviete si „aha“ a viac ich nepoužijete.

Aplikácia Expert RAW je k dispozícii aj pre tento smartfón a využijete ju na fotenie do formátu RAW. Vytvorenie fotografie zaberie približne 2-3 sekundy. Následne máte možnosť upraviť RAW formát. Načítanie samotného náhľadu trvá do piatich sekúnd. Úpravy sa dajú spraviť v aplikácii Adobe Lightroom for Samsung: Photo Editor. Ak ju nemáte nainštalovanú, Galaxy Store ponúkne jej inštaláciu.

Štandardná úprava obrázkov teraz obsahuje aj gumu na objekty. Niekedy to funguje lepšie inokedy horšie. Základom je možnosť automaticky odstrániť objekt na fotografii a nechať aspoň odhadnúť, čo bolo za ním a dokresliť to na obrázok. Je to také retušovanie v mobile a nepotrebujete pre niektoré úpravy prenášať fotografiu do počítača. Takže aj napriek neistému výsledku toto oceňujem, má to svoje využitie.

Nočné fotografie

Toto je špecialita nového modelu. Sú veľmi dobré, rovnako tak ako je zlepšená aj kvalita nočného videa. V zásade ale nejde o dramatický krok vpred. Skrátka, nový telefón na tento rok prináša inovácie. Zásadné? Tomu sa venujem v závere článku, aby ste mali predstavu pre koho by tento telefón mohol byť zaujímavý.

Fotenie v nočnom režime má dva časy expozície. Pri lepšom osvetlení sa automatika rozhodne použiť čas 2 sekundy, pri veľmi zlom osvetlení ho predĺži na 5 sekúnd. O príprave fotografie, kedy nesmiete pohnúť fotoaparátom, ste informovaný zo žltého animovaného prekrytia tlačidla spúšte.

Nočné fotenie funguje vo všetkých režimoch fotoaparátu, čo je jedna zo zásadných odlišností nočných režimov na smartfónoch v cenovej hladine 300 eur. Najlepšie snímky som získal z hlavného a tele objektívu, ultraširokouhlý neposkytol tak dobré výsledky.

Ale toto je objektív, ktorý dlhodobo ťahá za kratší koniec. Jednak svojou svetelnosťou a tiež v tejto súvislosti s poddimenzovaným čipom. Od tohto objektívu veľké zázraky nečakajte, nepredpokladám ale, že niekto nakrúca video v ultraširokouhlom režime.

Počas nakrúcania videa máte možnosť prelínania medzi hlavným a teleobjektívom, rovnako tak aj možnosť použiť už v čase nahrávania ultraširokouhlý objektív. Prechody medzi optikami sú plynulé. Treba na to využiť gestom potiahnutím prsta nadol alebo nahor po displeji. Skokové prepínanie môžete spraviť ťuknutím na jedno z troch tlačidiel pre výber optiky.

Fototest, ukážky

Uličkami Girony

Vo vnútri Cathedral of Girona (veľmi tmavé prostredie)

Fotografie počas západu slnka, oblačnosť, automatický režim

Nočné zábery

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Verdikt

Samsung Galaxy S22+ veľmi dobre fotí. Počas testovania som nenašiel žiadny vyslovený problém, prečo by mal človek ľutovať jeho kúpu. Je to ale evolúcia a opäť si myslím, že ani v tomto prípade nepotrebujete na nový model prechádzať z verzie S21+.

Je rýchlejší? Je. Fotí lepšie? Celkom určite áno, avšak nie tak, aby ste platili vyše 1000 eur za nový telefón. Ak teda máte minuloročný model, nenájdete mnoho dôvodov na kúpu nového modelu.

Cena: 1049 eur za verziu 8 / 256 GB

Zapožičal: Samsung, náklady na fototest hradil Samsung

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.