Fujitsu predstavuje svoje riešenia na špeciálnom dni. Tu ukazuje notebooky, čítačku krvného riečiska ale aj cloudové technológie.

Okrem bežného portfólia ako sú stolné počítače a notebooky predstavuje digitálnu transformáciu. To je jedna z kľúčových oblastí každej firmy, ktorá chce v budúcnosti rásť. Žiadna firma sa jej totiž nevyhne. Niektorá musí digitalizovať viac, iná možno menej. Všetky ale spája potreba prejsť na také riešenia, aby stíhali držať krok s konkurenciou.

Fujitsu chce pomáhať tvoriť udržateľný biznis a budúcnosť nový produktov. Chce pomôcť prepojiť ľudí, dať im správne nástroje a informácie a poskytnúť aj infraštruktúru pre ich projekty. Svoju iniciatívu prepojenia ľudí, zariadení a cloudových služieb nazýva Human Centric Innovation.

Na projekty bude treba ich vhodné organizovanie, na to aby ste dokázali z tradične vyzerajúcich projektov vytvoriť vhodnú digitalizáciu. V roku 2015 bolo viac ako 2/3 CEO vedelo o tom, že digitálna bezpečnosť je problém. No potrebujú pochopiť celé prepojenie komplexnosť projektov.

Vo Fujitsu navrhujú ako prvý krok vytvoriť rovnováhu v digitálnom svete. Nie je to len o prvom kroku, ale o tom udržať akúsi rovnováhu pri zavádzaní digitalizácie.

Teda vyznať sa v implementovaných riešeniach a urobiť ich tak, aby boli rozšíriteľné. Napríklad vytvorenie aplikácie na objednávanie cestovných lístkov je fajn. Ak ale nebude navrhnutá tak, aby sa dala neskôr upraviť na nové operačné systémy alebo typy zariadení, nebude digitalizácia z pohľadu Fujitsu úspešná pre danú firmu.

„Digital is Mission Critical“ Ak máme nejakú várku zákazníkov, ktorá očakáva že naša appka bude dostupná 24/7 a bude dostupná na mobile, je to možno trochu iné než to čo sme spočiatku očakávali my. Teda možno nejaké webové rozhranie u prvého poskytovateľa, ktorý nám prišiel na um. Zároveň potrebujeme poznať, kto sú naši zákazníci.

Spolupracujú s firmou General Electric, ktorá má energetickú divíziu zameranou napríklad na vývoj elektrických turbín. Turbína znie je jednoducho, no tento kolos je zložený z mnohých dielov.

Na ich zostavenie je potrebných 5000 nástrojov, ktoré budú do procesu zostavenia turbíny zapojené. Toto treba nejako manažovať. Využíva sa na to napríklad aj RFID od Fujitsu, aby logistika vedela, kde sa jednotlivé diely nachádzajú, kedy prídu do montážnej haly atď.

Fujitsu má systém, ktorý cez Wi-Fi umožňuje sledovanie smartfónov. Zisťujú správanie zákazníkov po vstupe do nákupného centra. Všetky dáta sú anonymné a nedajú sa priradiť ku konkrétnym zákazníkom. Obchodníci ale budú vedieť, kadiaľ vedú cesty svojich zákazníkov a ako dlho sa na jednom mieste zdržia.

MetaArc – platforma na zlúčenie klasického biznisu a digitálneho a vytvorenie hybridného riešenia. Je to zároveň proces, ktorý nám pomáha robiť v budúcnosti ďalšie kroky na to, aby sme mohli svoje projekty rozvíjať.

Súčasťou konferencie bolo hodnotenie a predikcie analytickej spoločnosti IDC. Tá hovorí, že vývoj ekonomiky je nevyspytateľný a robiť nejaké analýzy je veľmi neisté. Vždy v cykle po x rokoch dochádza k zásadnej zmene fungovania platformy.

Kým v minulosti sa hovorilo o druhej platforme – klient / server, dnes sa hovorí o štvrtej platforme. IDC monitoruje nástup technológií už od roku 2007. Teraz je na vzostupne tzv. štvrtá platforma, teda prepojovanie IT s človekom.

Zatiaľ sme ešte len na začiatku ale už tu máme rozšírenú realitu, systémy na pomoc postihnutým ľuďom – exoskeleton, náhrada tkanív atď. Experimentuje sa s čipmi identity, ktoré by sme mohli mať implementované pod kožou.

Aktuálne hovorí o štyroch hlavných oblastiach, kam nové technológie združuje:

  • Cloud
  • Big data
  • Sociálny biznis
  • Mobilita

Trendom je stále znižovanie rozpočtu na IT. IDC netvrdí, že IT oddelenia nemajú právomoci rozhodovať alebo by mali rozpočet nedostatočný. V každom prípade sú tu ale tlaky na to, aby sa rozpočet a náklady na technológie znižovali. Do roku 2020 bude až 40% spoločnosti stavať biznis na digitálnej platforme.

Budeme sa stretávať s viacerými problémami, napríklad etikou. Navyše bude rozdielna pre každý kút Zeme. Hrozba útokov hackerov, ktorý by mohli napadnúť kardio stimulátor, hacknuté auto alebo narušenie súkromia cez doteraz bežné spotrebiče.

Na konferencii ukázali aj ultra ľahký notebook Lifebook U937, ktorý bol minulý týždeň predstavený na výstave CeBIT.

Fujitsu neopomenulo ani platformu SPATIOWL. Má za úlohu vytvárať prepojené riešenia a spájať ich do jedného riešenia. Je to vhodné pre pohybujúce sa objekty či už ľudí alebo napríklad pri použití v doprave. Riešenie je analyzuje dáta a ukladá ich v niekoľkých vrstvách.

Na základe pohybujúcich sa objektov cez sieť senzorov vedia urobiť pohyblivú mapu premávky. Analyzovať najväčšie vyťaženie ulíc atď.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.