Japonská IT spoločnosť Fujitsu tento rok oslavuje 80 rokov a svoj prístup k vývoju technológií, s dôrazom na ľudí, chce z teoretickej roviny posunúť do praxe. Vyplýva to z motta výstavy Fujitsu Forum, ktoré počas posledných rokov znelo „Human Centric Innovation“. Tento rok však dostalo prívlastok „in Action“.

Bez ohľadu na zmenu posolstva, Fujitsu vystavovalo veľké množstvo technológií a zariadení. IT spoločnosť sa snaží uspieť ponukou cloudových služieb a serverov, my sme sa však zamerali na „hmatateľnejšie“ technológie ako sú notebooky alebo tablety.

Nové notebooky, tablet aj pracovné stanice

Fujitsu má bohaté portfólio počítačov a mobilných zariadení. Výrobca sa pri navrhovaní svojich produktov zameriava najmä na podnikových zákazníkov, ktorí majú iné požiadavky ako bežní používatelia a vyžadujú extra funkcie. To sa často prejavuje vyššou cenou. Samozrejme, nejde o pravidlo, v ponuke výrobcu nájdete aj notebooky do 500 eur. Avšak takisto sme v minulosti videli konvertibilný tablet, ktorý sa u nás predával iba v najvyššej konfigurácii a stál viac ako 1500 eur.

Nástupca tohto zariadenia bol predstavený na tohtoročnom Fujitsu Fóre. Fujitsu Tablet Stylistic R726 pôsobí už na prvý pohľad výborne. Zvlášť, keď ho porovnáme s dve generácie starým modelom, ktorý vyzeral naozaj industriálne. Mal v tej dobe bezkonkurenčnú výbavu, ale určite nešlo o tablet, s ktorým by ste sa chválili na verejnosti.

Fujitsu Stylistic R726 je výborne vyzerajúci konvertibilný tablet s modernou výbavou a výkonným procesorom

Fujitsu Stylistic R726 je výborne vyzerajúci konvertibilný tablet s modernou výbavou a výkonným procesorom

Stylistic R726 je úplne iná liga. Elegantné kovové šasi môže konkurovať aj modelom ASUS Transformer Book T300 Chi a Microsoft Surface Pro 4. Fujitsu spája s tabletom od Microsoftu aj podobný koncept vyklopiteľného stojana. Zaujímavosťou japonského výrobcu je matný displej s uhlopriečkou 12,5 palcov. PLS panel má rozlíšenie Full HD. V prípade takejto veľkosti môžeme hovoriť o tom, že dotykový displej dokáže nahradiť aj pracovný notebook. Minimálne zobrazovacou plochou. A matný displej je z hľadiska pracovného využitia jednoznačným plusom.

Súčasťou balenia je ochranný obal s plnohodnotnou klávesnicou. Jeho konštrukcia pripomína skôr tenkú klávesnicu k tabletu Surface ako klávesnicový dok, ktorý je bežne súčasťou zariadení 2 v 1. S Fujitsu tabletom sa spojí magnetickým konektorom.

Dodajme, že Stylistic R726 využíva procesor Intel Core i3 alebo i5 šiestej generácie (Skylake). Interné SSD úložisko je k dispozícii vo veľkosti 128, 256 alebo 512 GB. Vo výbave nechýba plnohodnotný USB 3.0 port, HDMI a mini DisplayPort výstup a sloty na microSD a SIM kartu v prípade LTE verzie. Samozrejmosťou je voliteľná dokovacia stanica, ktorá uľahčí používanie tabletu v kancelárii a poskytuje ďalšiu konektivitu. Zariadenie by sa malo dostať na trh počas najbližších týždňov s odhadovanou cenou od 899 eur vyššie. Pokiaľ tomu tak naozaj bude, pôjde o pomerne dostupné riešenie, ktoré by mohlo byť zaujímavé aj pre bežných používateľov.

Lifebook T936 je konvertibilný ultrabook s atypickým dizajnom. Nová generácia vylepšila hardvérové parametre

Lifebook T936 je konvertibilný ultrabook s atypickým dizajnom. Nová generácia vylepšila hardvérové parametre

Stylistic R726 bol najväčším lákadlom výstavy. Okrem neho sme videli konvertibilný ultrabook Lifebook T936 s otočným displejom. Tento koncept z hľadiska konštrukcie veľa zmien neponúka, samozrejmosťou je vylepšenie hardvérovej výbavy o procesor Intel Core i3 až i7 šiestej generácie. Toto tvrdenie môžeme aplikovať aj na klasické notebooky Lifebook E546 a E736. Fujitsu vylepšilo vnútornosti, ale vonkajšiu konštrukciu nechalo bez zmeny – vrátane chýbajúcich tlačidiel na touchpade v prípade modelu E736, na čo sa niektorí používatelia sťažovali. Takisto nechýba možnosť vymeniť optickú mechaniku za iný modul, napr. druhú batériu. Pre úplnosť spomeňme stolné počítače – pracovné stanice radu Celsius, ktoré sú dostupné v rôznych formátoch a konfiguráciách.

Internet vecí aj overenie identity

V Mníchove nás okrem notebookov a tabletov zaujali ešte dva produkty, resp. riešenia. Fujitsu PalmSecure nie je novinka. Ide o riešenie na identifikáciu používateľov pomocou krvného riečiska. Prvýkrát sme túto technológiu videli pred rokom a medzičasom sa začala používať aj na Slovensku. Je nasadená v dvoch prevádzkach. Používanie technológie spočíva v tom, že sa pri zaradení do databázy používateľov alebo zamestnancov vytvorí obraz vášho krvného riečiska. Stačí iba priložiť ruku k špeciálnemu senzoru a dôjde k autentifikácii. Fujitsu tvrdí, že toto riešenie je najpresnejší spôsob biometrickej autentifikácie a že krvné riečisko vám na rozdiel od odtlačku prstov nikto neukradne. Senzor, ktorý sníma krvné riečisko, môže byť okrem terminálov integrovaný aj v notebookoch alebo v počítačovej myške.

Technológia PalmSecure autentifikuje používateľa pomocou krvného riečiska. Využíva sa už aj na Slovensku

Technológia PalmSecure autentifikuje používateľa pomocou krvného riečiska. Využíva sa už aj na Slovensku

Ďalšou technológiou, ktorá si získala našu pozornosť, sú riešenia, vytvorené na báze Internetu vecí. Tomuto fenoménu sa venujeme v samostatnom článku v tomto vydaní, v ktorom spomíname aj technológie od Fujitsu. Japonská spoločnosť vyrobila viacero nositeľných zariadení, ktorých úlohou nie je počítať zamestnancom kroky, ale monitorovať  prostredie, v ktorom pracujú.

Nevyhnutné náklady na cestu a ubytovanie hradila spoločnosť Fujitsu. Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit