Fujitsu Forum v Mníchove je vždy prehliadka toho najdôležitejšieho, čo tá firma pre svojich zákazníkov pripravila. Pripomeňme, že ako jedna z mála vyrába Fujitsu svoje zariadenia aj v Nemecku a v Japonsku a kvalita je v prípade tejto značky na prvom mieste.

My sme sa boli na novinky z dielne Fujitsu pozrieť osobne v Mníchove a stálo to za to. Na výstave sme si prezreli hardvérové novinky, ktoré sú veľmi zaujímavé aj pre slovenský trh. Konferencia Fujitsu Forum vždy obsahuje kľúčové prezentácie, odborné sekcie a stretnutia s expertami. Tento rok bol záujem o hlavnú prednášku tak veľký, že väčšia časť návštevníkov sa do najväčšej prednáškovej  sály v konferenčnom centre ani nezmestila. Organizátori boli na to pripravení, veľkoplošné monitory sledovali ľudia aj stojac na schodoch.

Fujitsu je mimochodom v Nemecku mimoriadne obľúbená značka podnikových zariadení a na zložení návštevníkov to bolo vidieť. Našim hlavným záujmom bolo však demonštračné centrum. Tu sme si našli notebooky, počítače, tablety, displeje a ďalšie príslušenstvo a ideme hneď na to.

Čerešničkou na torte bol notebook LIFEBOOK U938 v krásnej červenej farbe. Je to úplne najľahší biznis notebook na svete s 13,3 palcovým displejom. Vo výbave je 8. generácia procesora do Intel Core i7, pričom hmotnosť tohto notebooku je len 920 gramov. Hrúbka notebooku je je 15,5 mm, vo výbave je SSD disk s PCIe pripojením. Kapacita SSD môže byť až 1 TB a RAM má kapacitu až do 20 GB. 13,3 palcový displej je tmavý, neodráža svetlo, ak budete priať dotykový displej, ten už bude lesklý. Rovnako si môžete vybrať, či sa budete do počítača prihlasovať cez odtlačok prsta alebo s rozpoznaním cievneho riečišťa na svojej dlani – PalmSecure (to Fujitsu viac odporúča). Nás potešili aj poty v plnej veľkosti  – HDMI a tiež Ethernet. Tak to má byť. Veríme, že budúci rok sa tento notebook objaví aj s displejom otočným o 360°. Zatiaľ je prísľub výrobcu na podsvietenú klávesnicu a ešte o niečo nižšia hmotnosť. Cena súčasného modelu je od 1350 eur vyššie.

Ako sme spomenuli, pre Fujitsu je dôležitý aj segment podnikových tabletov. My sme si vybrali LIFEBOOK T938. Je to tablet integrovaný s klávesnicou, je tu 13,3 palcový displej, rýchle nabíjanie batérie a integrovaná predná a zadná kamera. Vybrať si môžete aj 4G dátové pripojenie, WLAN a Bluetooth konektivitu. Fujitsu má tiež tablet, ktorý je bez pevne integrovanej mechanickej klávesnice. Ide o tablet STYLISTIC V727 so 7-palcový displejom a procesorom až Intel Core i7. V tomto prípade mechanická klávesnica existuje, ale dá sa ľahko odpojiť. Výhodou tohto tabletu je aj možnosť používateľskej výmeny batérie. 

Pozreli sme sa aj na podnikové počítače, ktoré sa vyznačujú tým, že s ich komponentami sa dá manipulovať bez tohto, aby ste museli použiť nejaký nástroj. Príkladom je pracovaná stanica CELSIUS M770. Tá obsahuje procesor Intel Core X až Intel Xeon z rodiny W 2100. Pevné disky sú dostupné z prednej časti pracovnej stanice a dajú sa vymieňať za prevádzky. Výrobca venoval veľkú pozornosť aj chladeniu celého počítača, ide o efektívny trojkomorový chladiaci systém. Táto pracovná stanica je vyrábaná výhradne v Nemecku. Na našich fotkách je jasné, ako jednoducho sa vymieňajú jeho komponenty.

Fujitsu tiež ukázalo klávesnicu, ktorá má v sebe integrovaný snímač pre PlamSecure. Nemusí byť teda napr. integrovaný v myši, umiestnenie v klávesnici pri pracovnej stanici sa nám zdá šikovnejšie.

Na záver sme si nechalo kuriozitu. Ide o úplne najväčšiu panoramatickú fotografiu Prahy, ktorá sa spracovávala pomocou technológie Fujitsu. Každá jednotlivá fotografia, z ktorej sa sa skladá výsledok má 50 Mega Pixelov a výsledok je zložený z 8000 takýchto záberov a je teda neuveriteľne detailný.  Zábery boli realizované zo špičky staromestskej veže robotizovaným fotoaparátom. Záber sa dá sledovať aj vo virtuálnej realite. Vytlačený záber Prahy má potom na šírku 17 metrov. Celý projekt zabral časovo asi pol roka.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.