Dimensity 9000 má výkon takmer ako A15 Bionic.

Tento stav je pritom spôsobený raketovým nástupom spoločnosti MediaTek vo vývoji čipových sád. Prvou lastovičkou bola sada Dimensity 1200, ktorá aj nás v redakcii presvedčila o kvalitách „novej generácie“ čipsetov spoločnosti Mediatek.

Odvtedy MediaTek iba naberá na sile, pričom sa to začalo prejavovať nielen na trhovom podiele, ale ja na samotnom výkone čipsetov Dimensity. Najvýraznejším úspechom je pritom sada Dimensity 9000, ktorá svojim výkonom prevalcovala konkurenciu. Teda aspoň tú priamu zo sveta Androidu.

Aj keď si Qualcomm stále drží svoju povesť “neohrozeného bojovníka”, zdá sa, že spoločnosť MediaTek má v ostatnom období dravejší prístup. Leaker Ice Universe nedávno zverejnil aj výsledky z testovacej platformy GeekBench, čo toto tvrdenie iba potvrdzuje. Dimensity 9000 skutočne svojim výkonom prekvapil a stal sa najvýkonnejším čipom spoločnosti MediaTek, a v niektorých testoch dokonca porazila aj vlajkový čipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

Je síce pravda, že s Dimensity 9000 nebol na trh uvedený žiadny smartfón, to sa má však čoskoro zmeniť. Obrázok, ktorý Ice Universe zdieľal, nám ukazuje, že test prebiehal na zariadení od Xiaomi. Podľa dostupných informácií by malo ísť o model Redmi K50 Pro+. Pôsobivejší je však dosiahnutý výsledok pri jednojadrovom a viacjadrovom teste. 

Porovnanie s konkurenciou:

  1. Apple A15 Bionic 1734 / 4818 bodov 
  2. MediaTek Dimensity 9000 v Redmi K50 Pro+ 1309 / 4546 bodov
  3. Samsung Exynos 2200 v Galaxy S22 získal 1157 / 3307 bodov
  4. Google Tensor v Pixel 6 Pro 1042 / 2832 bodov

Na záver je potrebné pripomenúť, že porovnávacie testy vyjadrujú iba hrubý výkon a nie to, ako tieto čipy fungujú v praxi. V každom prípade je zaujímavé sledovať, kam sa spoločnosť MediaTek za ostatné dva roky dostala.

Zdroj: GizmoChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.