Presne pred rokom bol predstavený prvý OnePlus Nord.

V tom čase išlo o návrat k tradičnej myšlienke spoločnosti prinášať smartfóny s atraktívnymi technickými parametrami za prijateľnú cenu. Toto rozhodnutie prišlo po oficiálnom vstupe výrobcu do „skutočného vlajkového segmentu, pri ktorom neprichádzajú do úvahy žiadne kompromisy, čo sa samozrejme odzrkadlilo aj na vyššej cene týchto modelov. Všetko sa to udialo v čase predstavenia modelového radu OnePlus 8.

Po uvedení prvého modelu Nord boli na trh uvedené ďalšie štyri modely Nord: N10 5G, N100, N200 5G a Nord CE 5G. Teraz sa k nám do redakcie dostala horúca novinka (oficiálne predstavená 22. júla 2021), ktorá poriadne zamieša kartami vo vyššej strednej triede. Tento model mi pripomína začiatky OnePlus, kedy sa spoločnosť zameriavala na vynikajúci výkon a veľmi agresívnu cenotvorbu. Nord 2 5G má síce vo výbave rovnako niekoľko kompromisov, ale pokiaľ hľadáte poriadne výkonný smartfón a nejaké tie prémiové funkcie oželiete, práve pre vás bude určený. Nebudem však predbiehať.

OnePlus Nord 2 5GZdroj: TOUCHIT

OnePlus Nord 2 5G

Balenie 

To je tradične bohaté, avšak také slúchadlá v krabičke nehľadajte. V nej sa okrem telefónu nachádza 65 W nabíjačka, nabíjací kábel, priehladné ochranné puzdro, nástroj na vyberanie SIM kariet a nejaké to “povinné čítanie”. Rozhodne poteší aj ochranná fólia, ktoré je už aplikovaná na displeji.

Konštrukcia a dizajn

Keďže konkurencia je v tejto cenovej kategórii silná, je kladený čoraz väčší dôraz na kvalitu vyhotovenia. Aj napriek tomu, že lesklý rám telefónu je plastový, Nord 2 pôsobí pevným a odolným dojmom.

Dizajnom Nord 2 nezaprie podobnosť s modelovým radom OnePlus 9. To, že ide o zariadenie strednej triedy prezrádza iba väčšia „brada„, teda spodný rámik, inak ostatné rámiky sú pomerne tenké. Tlačidlá hlasitosti sa tradične dostali na ľavú stranu a tlačidlo napájania na pravú.

Chválim prítomnosť mechanického voliča režimov, takže okamžite viete prepnúť z režimu zvonenia na vibrácie, alebo do tiché režimu. Je to veľmi praktická vychytávka, ktorú som si obľúbil ešte v časoch OnePlus 3T.

Displej

Ide o 6,43-palcový plochý Fluid Amoled panel, ktorý má rozlíšenie FullHD+ a obnovovaciu frekvenciu 90 Hz. Farebné podanie je oproti podobným panelom viac neutrálne, takže presaturované farby určite nečakajte. Vzhľadom na rozmery displeja je zrejmé, že ide stále o pomerne “kompaktné” zariadenie, ktoré perfektne padne do ruky. Minimálny jas displeja je skutočne minimálny, ibaže ten maximálny by mohol byť o niečo vyšší. Pomohlo by to lepšej čitateľnosti v exteriéri.

Počas používania som si všimol, že automatickej regulácii jasu sa príliš nechce reagovať na svetelné zmeny okolia, čo ja na druhej strane lepšie, ako by mal senzor prehnane reagovať na každú zmenu a neustále meniť jas. Aj také prípady sa dejú.

V displeji je zabudovaná optická čítačka odtlačkov prstov, ktorá je tradične rýchla a spoľahlivá. Reaguje okamžite.

OnePlus Nord 2 5G

OnePlus Nord 2 5G

Hardvér

Na začiatku som spomínal, že tento model mi pripomenul časy OnePlus One, kedy výrobca kládol dôraz na výkonný hardvér a agresívnu cenu. Aj keď tie časy sú dávno preč, určité prvky sa opakujú aj pri Nord 2.

Okrem dizajnu je určitým kompromisom aj použitie lacnejšieho, ale vlajkového čipsetu od Mediateku – Dimensity 1200. V tomto modeli tak nenájdeme obľúbený Snapdragon, čo mi ani raz počas používania neprekážalo. Telefón je aj s Dimensity 1200 neuveriteľne rýchly a nemá problémy ani s náročnými operáciami. Všetko funguje bleskurýchle. Či už prezeranie webu, hranie hier, alebo bežný multitasking, na nič sa nečaká a dokonca sa Nord 2 ani pri dlhom hraní vôbec neprehrieval.

Testovaná verzia disponuje 12 GB RAM a 256 GB vnútorného úložiska, čo je skvelé kombinácia. Celkovo dobrý dojem z používania je podporený aj kvalitnou vibračnou odozvou.

Batéria a nabíjanie

Spoločnosť OnePlus už pred rokmi patrila k popularizátorom rýchleho nabíjania. Teraz aj do zariadenie vyššej strednej triedy nasadzuje rýchle 65 W nabíjanie, ktoré dokáže 4500 mAh batériu nabiť za pol hodinu. Z 50 % na 100 % to trochu prerastenej 65 W nabíjačke trvá približne 15 minút a z 15 % na 100 % 25 minút. Ide o veľmi praktickú funkciu, ktorá behom pár minút zabezpečí dostatok energie na celý deň používania.

Čo sa však týka samotnej spotreby energie, tak systém je vynikajúco odladený a percentá batérie miznú skutočne veľmi pomaly a je takmer úplne jedno, čo s telefónom práve robíte. Nord 2 som niekoľko dní používal ako hlavné zariadenie a nikdy som sa nebál, že by mi batéria nevydržala do večera. Hral som hry, počúval hudbu a sledoval online obsah a samozrejme aj fotografoval. Pri SOT viac ako 5 hodín mi zostávalo presne 30 % batérie, takže pri miernejšom používaní nie je problém sa priblížiť k dvojdňovej výdrži.

Softvér

Po softvérovej stránke OnePlus zatiaľ nikdy nesklamalo. Prostredie je odladené a bez zbytočného balastu. Dokonca aj Netflix, ktorý sa nachádza v telefóne „navyše„, je možné odinštalovať. Nadstavba OxygenOS pripomína čistý Android, čo umocňuje aj prítomnosť zopár vybraných Google aplikácií. Tie dopĺňajú šikovné nástroje od OnePlus.

Nastavenia prostredia sú bohaté a dá sa povedať, že každý používateľ si príde na svoje. Nechýbajú šikovné možnosti zamykania a odomykania pomocou dvojitého poklepania po displeji, rýchle otváranie fotoaparátu a ovládanie pomocou veľkého množstva gest.

Som rád, že ani po rokoch nechýbajú tradičné OnePlus gestá, ktorá výrazne uľahčujú používanie smartfónu. Stačí napríklad na zhasnutý displej nakresliť písmeno V a zapne sa svietidlo. Podobných “písmenkových” možností je pritom neúrekom a dajú sa aj prispôsobiť.

OnePlus sľubuje pre Nord 2 dve veľké aktualizácie systému a tri roky bezpečnostnej podpory.

Ukážky používateľského prostredia:

Fotoaparát

Aplikácia fotoaparátu je prehľadná a rýchla. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 Mpx a optickú stabilizáciu s funkciou multi-autofocus, ktorá funguje až prekvapivo presne a spoľahlivo. Výsledné fotografie môžu byť zhotovené v spomínaných 50 Mpx, alebo v štandardnom režime, kedy fotografie majú rozlíšenie 12,5 Mpx (binning pixelov 4 in 1). Digitálne priblíženie je maximálne 10×. Škoda, že sa v Nord 2 nenachádza žiadny teleobjektív. Ten z časti v aplikácii supluje predvolené 2× a 5× digitálne priblíženie, ktoré má iba minimálny dopad na kvalitu výsledných fotografií. Pri vyššom priblížení je pritom na textúre už badať výraznejší softvérový zásah. Pokým fotografia ako celok vyzerá prirodzene, po priblížení je vidieť, že už je mierne “animovaná”.

Fotografie sú vo všeobecnosti veľmi kvalitné a detailné. Umelá inteligencia s HDR dokáže zo scény vyťažiť maximum. Nájdu sa však aj náročné scény, kedy je potrebné HDR radšej vypnúť, pretože výsledné fotografie sú zbytočne tmavé. Nejde o nič zásadné, čo by neopravila aktualizácia. Rovnako sú obstojné aj nočné fotografie. Tie sú ladené mierne do studených tónov, ale poskytujú dostatok detailov bez zbytočných farebných zvýraznení.

Zaujímavý je aj spôsob fungovania nočného režimu. Pokým konkurenčné zariadenia na snímanie v nočnom režime vyžadujú niekoľkosekundové zaznamenávanie scény bez pohybu + postprocessing, v prípade OnePlus Nord 2 je scéna odfotografovaná okamžite a ostatné sekundy (počet sa odvíja od náročnosti scény) sa už použijú iba na postprocessing. Nie je tak potrebné niekoľko sekúnd v kŕči držať smartfón – fotografia je odfotená okamžite.

Veľmi sa mi páči režim Statív, kedy je pri expozícii do 45 sekúnd vytvorená skutočne kvalitná nočná fotografia s bohatými detailami.

Rozhranie fotoaparátu:

Ultraširokouhlý fotoaparát s EIS a rozlíšením 8 Mpx dokáže takisto produkovať kvalitné fotografie. V tomto prípade by som taktiež spomenul slabšie HDR, kedy v prípade fotografovania z tmavého miesta smerom na svetlejšie je scéna v pozadí “prepálená” (svetlo na konci tunela). Myslím, že ide skôr o optimalizáciu softvéru a v budúcej aktualizácii sa tento detail už opraví. Hlavný fotoaparát takto náročnú scénu dokáže veľmi pekne dopočítať a aj jasné pozadie zaznamenávané z tmavého miesta je dobre rozpoznateľné.

V nočnom režime sú výsledky ultraširokouhlého fotoaparátu priemerné. Scéna je vo výsledku tmavá.

Potešila ma aj kvalita videa. Video v rozlíšení 1080p/60 fps je plynulé a zaostrovanie veľmi rýchle. Tu som bol s výsledkami veľmi spokojný. Video v tomto rozlíšení je možné nahrávať od 0,6× až po 10× digitálne priblíženie. Maximálne rozlíšenie je 4K/30fps.

OnePlus Nord 2 5GZdroj: TOUCHIT

OnePlus Nord 2 5G

Denné fotografie:

Nočné fotografie:

Zvuk

V Nord 2 sa nachádzajú aj stereo reproduktory, ktoré sú síce veľmi hlasné, ale viac dynamiky by im neuškodilo. Zvuku chýba basová zložka a vysoké tóny pri maximálnej hlasitosti sú už náročné na počúvanie. Pokiaľ si nainštalujete ekvalizér, tento jav sa zmierni. Naopak ma potešila minimálna hlasitosť, ktorá je dobre odstupňovaná a skutočne nízka. Sú telefóny, ktoré aj na najnižšom stupni hlasitosti sú stále hlasno a ďalším znížením hlasitosti zvuk jednoducho už iba vypnete.

Ku zvuku prehrávanému cez slúchadlá už nemám výhrady. Je síce kvalitný, ale takisto odporúčam použiť ekvalizér.

Verdikt

Je takmer jedno, aký smartfón od OnePlus sa mi dostal do rúk. Každý predčí moje očakávania. Model Nord 2 prinavrátil myšlienku spoločnosti prinášať výkonné a atraktívne vybavené smartfóny za dostupnú cenu. Používateľský zážitok je na úrovni vlajkových lodí série OnePlus 9. Samozrejme za cenu určitých (pre niekoho nepodstatných) kompromisov vo výbave a dizajne. Musím vyzdvihnúť celkovú rýchlosť a výkon zariadenia. Tá rýchlosť je skutočne návyková.

Za jednu z hlavných výhod považujem aj kvalitný fotoaparát, ktorý počas dňa fotí detailné fotografie. V tejto cenovej kategórii by sa však už mohol objaviť aj nejaký ten základný teleobjektív.

OnePlus Nord 2 je v každom prípade skvelým smartfónom na každodenné používanie. To je podporené aj rýchlym 65 W nabíjaním, ktoré celkom vybitému zariadeniu dodá dostatok energie behom pár minút. Nechýbajú ani praktické nástroje a čo je podstatné, telefón veľmi dobre padne do ruky.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalitné vyhotovenie
  • Výkon a rýchlosť
  • Softvér bez zbytočných aplikácií
  • Šikovné možnosti nastavenia
  • Kvalita denných fotografií
  • Rýchle 65 W nabíjanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nesprávne fungujúce HDR v náročných svetelných podmienkach
  • Chýbajúca vodoodolnosť
  • Potešil by teleobjektív
  • Pomalá automatická regulácia jasu

Cena a dostupnosť

OnePlus Nord 2 5G je už dostupný na predobjednávky vo verziách 8/128 GB a 12/256 GB v šedej a modrej farbe. Cena za nižšiu verziu je 409 eur a nami testovaná vyššia verzia má cenu 509 eur. Prvé kusy novinky budú spoločnosťou OnePlus expedované 26. júla.

OnePlus Nord 2 5GZdroj: TOUCHIT

OnePlus Nord 2 5G

Technické parametre:

Model telefónuOnePlus Nord 2 5G
Operačný systémAndroid 11, aktualizácia 06/2021
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / úložisko12 LPDDR4X / 256 GB UFS 3.1
Procesor [max. frekvencia]MediaTek Dimensity 1200, 8-jadrový (1+3+4), 6nm, max. 3,0 GHz
Displej, frekvencia, HDRFluid AMOLED, 90Hz, HDR10, sRGB, Display P3,Video enhancement, AI-Super resolution
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,43 / 1080 × 2400, 20:9, 410 ppi
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, A2DP, LE, aptX HD / 802.11 a,b,g,n,ac,ax / ÁNO / NIE / NIE
Fotoaparáty, max. rozlíšenie, možnosti50 Mpx, f/1.88 (hlavný, OIS), 8 Mpx, f/2.25 (ultraširokouhlý, EIS, 4K/30fps), 0,6 – 10× digitálny zoom,
2 Mpx, f/2.5 (mono)
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx, f/2.45
Batéria a vlastnosti4500mAh, WarpCharge 65 káblové nabíjanie, 100% za 30 min
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158,9 × 73,2 × 8,25 mm / 189 gramov
VodoodolnosťNIE
BenchmarkGeekBench 5.1: 2712 Multi-core, 824 Single-core
KonektorUSB-C 2.0, OTG

Zapožičal: OnePlus

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.