Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Generácia Z nečaká, kým jej priemysel nadiktuje, čo je cool, ale sama si trendy vytvára. Tieto trendy ovplyvňujú dnes už aj veľké módne značky, ktoré upravujú svoj sortiment podľa toho, čo je pre generáciu Z trendy. Líder v módnej inšpirácii GLAMI prináša 5 top módnych trendov, ktoré aktuálne inšpirujú zákazníkov naprieč generáciami a sezónami.

Výmena generácií ovplyvnila vývoj v módnom priemysle

Generácia Z ešte len do ekonomicky aktívneho veku vstupuje, v súčasnej dobe tak mileniáli logicky míňajú za módu viac. No vďaka sociálnym sieťam dominuje v udávaní trendov, inšpiruje aj globálne veľké módne značky. Tie prispôsobujú svoju ponuku, no i hodnoty a komunikáciu tak, aby sa Gen Z čo najviac priblížili, pretože v budúcnosti budú práve oni kľúčovou skupinou zákazníkov. „Táto zmena je už v módnom svete veľmi cítiť, najmä vďaka trendom na sociálnych sieťach, čo má za následok dopad na módny priemysel a ich ponuku, a tým aj na ponuku módneho e-commerce,” vysvetľuje brand manažérka GLAMI Eliška Hynková. Dáta GLAMI ukazujú, že viac ako 80 % generácie Z i mileniálov dáva prednosť kombinácii online nakupovania s návštevou kamenných obchodov. Necelá polovica žien z generácie Z si tak tovar najskôr prezrie na internete a následne ho ide vyskúšať a zakúpiť do obchodu. „Aplikovanie malých zmien, ktoré preukazujú integritu a porozumenie mladej generácii, bude mať veľký vplyv na nadviazanie kontaktu s týmito spotrebiteľmi a na predajné výsledky značiek a e-shopov v budúcnosti,” doplnila Eliška Hynková. Poďme si preto zrekapitulovať 5 aktuálnych módnych trendov, ktoré sa presadili vďaka generácii Z, no inšpirujú značky a ich zákazníkov naprieč generáciami a sezónami.

Cores – namiesto štýlu je dôležitá osobnosť nositeľa

Ďalšou novinkou je redefinícia pojmu štýl. Podľa módnej filozofie generácie Z nie je štýl v módnom prejave jednotlivca vôbec rozhodujúci. Kľúčová je osobnosť jednotlivca, teda schopnosť vyjadrovať ju prostredníctvom módy. Tak vznikol populárny pojem core (napríklad regencycore, cabincore, barbiecore a iné), ktorý v móde neodráža nič iné ako micro trendy vznikajúce na sociálnych sieťach, ktoré rezonujú s osobnosťou človeka a majú silnú vizuálnu identitu. Niektoré z nich majú veľmi krátku životnosť, ale niektoré sa stávajú dlhodobými trendmi.

Y2K – trend inšpirovaný začiatkom Milénia

Generáciu Z neskutočne priťahuje a fascinuje éra začiatku nového milénia a všetko „staré“ sa opäť dostáva do módy. Názov trendu sa viaže ku technickej chybe v segmente IT, ktorá na prelome milénia mala spôsobiť rozsiahly zmätok či dokonca kolaps v bankovom sektore a letectve. Napokon sa tak nestalo, no dnes sa Y2K skloňuje v módnom segmente a okrem generácie Z oslovuje aj generáciu 40+ svojou príjemnou nostalgiou 90. rokov a prelomu milénií. Estetika, ktorú vizuálne prezentujú Britney Spearsová, Christina Aguilera, Paris Hiltonová, Beyoncé a Destiny’s Child, taktiež filmové a seriálové hity ako Matrix či Sex v meste s ikonickou hlavnou predstaviteľkou Carrie Bradshawovou, prinavrátila na výslnie intenzívne farby módnych kúskov, rifle s nízkym pásom, UGG topánky, motýlie sponky, velúrové tepláky, zvonové legíny a ďalšie vychytené kúsky. Zaspomínajte na túto éru, príležitostí obliecť si outfity v štýle Y2K isto nájdete dosť.

Koniec skinny jeans – užite si pohodlie

Generácia Z tiež nanovo definuje pojem pohodlie tým, že dôrazne odmieta módne symboly nepohody a očakávania módneho priemyslu a spoločnosti všeobecne o tom, ako by mala vyzerať každá žena. Jedným z týchto symbolov, ak nie tým najväčším, sú určite úzke džínsy, ktoré vystriedali pohodlné, široké, či už obľúbené rifle v strihu mom alebo boot cut. Užite si slobodu a pohodlie, ktorú tento trend priniesol, a objavte strih džínov, ktorý vám najviac svedčí a vyhovuje. Dopyt po širokých nohaviciach na GLAMI medziročne vzrástol o 17 %, čo potvrdzuje rozšírenie tohto trendu.

Streetwear – váš osobný hodnotový postoj noste na tričku či mikine

Móda ulice bola vždy symbolom identity generácie a generácia Z sa postarala o to, aby boli v uliciach mesta zastúpené hodnoty a myšlienky inkluzivity, rozmanitosti a rovnosti. Svoj názor vyjadrujú prostredníctvom tričiek s grafickými vzormi, širokými (baggy) džínsami, oversized bielymi teniskami a, samozrejme, neprehliadnuteľnými viditeľnými a nápadnými ponožkami. Medzi módne doplnky patria vrstvy šperkov, klobúk a slnečné okuliare. No športové streetwear kúsky môžete kombinovať aj s luxusnými, skôr elegantnými značkami, výsledný outfit bude viac pôsobivý.

Second-hand móda – buďte štýloví a udržateľní

Generácia Z si na jednej strane praje nakupovať od značiek, ktoré zdieľajú jej hodnoty, no jej nákupy sa nakoniec riadia predovšetkým trendami a výhodnými ponukami. A jedným zo spôsobov, ako spojiť udržateľnosť a dostupné ceny, je nakupovanie z druhej ruky v bazároch, second-handoch, či komunitných swapoch. Samozrejme, s novými módnymi úlovkami je potrebné zažiariť na Instagrame, TikToku a YouTube. Módny kolobeh sa tak neprestáva točiť a trendy cirkulujú, opakujú sa rýchlejšie, ako kedykoľvek doposiaľ.

Módne trendy Gen Z očami iných generácií

Ako vnímajú aktuálne módne trendy, ktoré prináša generácia Z, zástupcovia zvyšných generácií? „Osobne som si prešla rôznymi trendami aj obdobím experimentovania s módou, momentálne sa už trendami natoľko neriadim a dôležité sú pre mňa funkčnosť, praktickosť, pohodlie, ale aj udržateľnosť materiálov či etické hodnoty značky. Napriek tomu, že som mileniálka, takmer všetky tipy generácie Z sú mi preto blízke. Milujem módu 90-tych rokov a v second-handoch som počas štúdia v zahraničí nakupovala ešte keď to nebol tak rozšírený trend,” s úsmevom nám prezradila Babsy Jagušák Heribanová, moderátorka a módna influencerka povestná unikátnym štýlom a spoluprácou s mnohými lokálnymi dizajnérmi. Generačne ďalej je Zuzana Vačková, ktorá na sociálnych sieťach inšpiruje životným štýlom mnohé Slovenky. „K móde mám vďaka mojej hereckej profesii veľmi blízko a na javisku si veru užijem aj krásne róby, no v bežnom živote preferujem skôr športovo elegantný praktický štýl. Inšpiruje ma a často aj nastajluje moja dcéra Maruška, ktorá patrí do generácie Z. Samozrejme, vždy zvážim príležitosť, na ktorú sa obliekame, no také 90-te roky v štýle Spice Girls si pokojne na nás viem predstaviť,” zamyslela sa nad aktuálnymi trendami generácie Z Zuzana Vačková, úspešná slovenská herečka, moderátorka a influencerka. Faktom je, že módne trendy dnes nie sú otázkou veku. Svedčia o tom štýlové seniorky v uliciach veľkomiest, ktoré sa od generácie Z inšpirovali a naučili nosiť široké džínsy či tenisky a streetwear kúsky. Viac tipov o módnych trendoch nájdete aj v článkoch magazínu GLAMI priamo na web stránke GLAMI.

Celý report o slovenskej módnej e-commerce roku 2022 je na stiahnutie tu.

Značky: